FRPG - Fórumos szerepjátékok

Minden a fórumos szerepjátékokkal kapcsolatban! Mi is az az FRPG, hogyan kell játszani, és miért jó? Tippek, trükkök, tanácsok FRPG oldalak adminisztrátorainak, és játékosainak egyaránt. Tanácsok mesélőknek, és egyéb fórumos szerepjátékot vezénylő felhasználóknak. Jelenleg létező fórumos szerepjátékok, kritikák, és bemutatók. A mai FRPG-kről alkotott vélemény, és az igazság velük kapcsolatban.

A célom ezzel a bloggal nem más, mintsem kis kikapcsolódást nyújtsak magamnak, és más szerepjátékos, vagy nem szerepjáték olvasómnak. Nem célom senkit sem feldühíteni, lehúzni, és nem célom semmit sem előtérbe helyezni, reklámozni. Egyszerűen élvezetből írok, és azt szeretném, ha élvezettel olvasnátok. Ha kritika, ha nem. Tehát a célom csak egy blog, semmi több... :)

FRPG oldalak

Egy FRPG oldal gyűjtemény, pár mondatos kritikával fűszerezve. Erősen szubjektív bejegyzések, csupán az én véleményemet tükrözik!

Jelenleg nincs kritika!

Nem tetszést kifejezni hozzászólás formájában lehet. Csak kulturált keretek betartása mellett! Az oldalakon nem ások mélyre, pár perc nézelődés után írom, amit írok. Csupán egy újonnan odatévedő első benyomást tükrözik.

Utolsó kommentek

  • Neolius: Akkor ennyit erről, hogy statisztikát akarok csinálni. Megoldottam elméletben a Naruto, Bleach öss... (2012.04.20. 19:43) "Gyors" kritikák
  • Neolius: De meglátszik az érteni és megértetni fogalom különbsége. ^^ Szerintem a Tisztelt Admin arra gon... (2012.04.20. 19:38) Tanácsok FRPG készítőknek
  • Eralion: Szia! Amint látod, már nem igazán foglalkozom semennyire sem a bloggal. Sajnos időm sincs, kedvem ... (2011.06.07. 23:59) "Gyors" kritikák
  • chim: szervusz Eralion! kezdő oldalakkal is foglalkozol? mert örülnék, ha górcső alá vennéd az enyémet i... (2011.06.03. 17:40) "Gyors" kritikák
  • Eralion: Azért látom kommentben kaptál egy keveset. :P (2011.05.24. 12:18) Új bannercsere rendszer
  • Utolsó 20

Nem én írtam...

Pár bejegyzés, amit nem én írtam, ezért nem jelenítettem meg a főoldalon cikként, ám mégis helyet kapott a blogon (mert különösen fontosnak, vagy érdekesnek találom):
Mi is az a szerepjáték? - Aingus Og
Mi is az a szerepjáték? - Eversong

Kereslet az FRPG oldalakra

2010.07.22. 00:23 | Eralion | 13 komment

Sziasztok!

Ez a bejegyzés részben megtalálható itt is: http://frpg.hu/blog/Mi_is_a_forumos_szerepjatek

Az utóbbi 1-2 évben, mint ahogy azt mindenki észrevette szerintem, az FRPG oldalak iránti kereslet jelentősen csökkent. Rengeteg, nagy, régen aktív oldal halt el, s végül szűnt meg, és sok-sok mai kis oldalnak nehéz elindulnia. Úgy érzem, mintha a kismadárra egy negyed kilós súlyt akasztott volna a világ - magasan repülő madárkák csak vitorláztak, ezért hamar lezuhantak, a most még földön lévők pedig nehezen kapnak szányra.

Sok helyen láttam ellenségeskedést az oldalak tulajdonosai, vagy esetleg tagjai között (itt kérek meg mindenkit, hogy erre itt semmiképp se kerüljön sor). Ezt sajnálattal láttam mindig, ám mindig volt egy nyomós ok, amiért érthető volt a vita - mindegyik oldal jtáékos hiányban szenved, és mindegyik admin megdolgozott azért, hogy játszanak az oldalán, de sok helyen mégis inaktivitás várja az arra tévedőt, hiába lenne nagyon jó oldal.

Ezt elkerülvén, már második közösségi, összefogó oldalt láttam létrejönni. Ám ezeknek az oldalaknak meglátásom szerint túl sok jövője nincs - max egy kis beszélgetés a játékosok között, de igazi, egy szellemű közösség nem nagyon fog kialakulni az én meglátásom szerint, pedig az lenne az áttörő siker. Az lenne a legjobb, hogyha a kismillió FRPG oldal összeállna, és közösen létrehoznának pár világot (egy fantasy, egy sci-fi, egy vampire, stb.), és ezeknek világonként egy fórumot létrehoznának, ahol utána tudnának játszani, együtt!

Persze, rózsaszín világ, meg szép mese. De azért álmodozni csak szabad - előbb utóbb pedig kénytelenek lesznek az adminok összefogni, ugyanis jelenleg is fogyóban van a játékosállomány - vagy visszafordítani az idő kerekét, hogy újból nagy számban legyenek játékosok. Bármelyik is történjen meg, valamelyiknek előbb utóbb meg kell történnie.

Persze, a helyzet még nem oly tragikus, mint ahogy itt felfestettem. Nem kell egyből felvágnunk az ereinket, mert még közel sem tartunk ott - remélem nem is fogunk.

Hogy mi ennek a bejegyzésnek a célja? Semmi, csak elmerengtem, hogy az én elképzelt világomban mi lenne az ideális (elképzelt világban elképzelt világok - ennyire rossz lenne a helyzet velem?). Csak egy kis tintafolt a nagy könyvben eme írás, mely egy kis elmerengő ember gondolatait őrzi meg a végtelenségig...

Eralion

Címkék: frpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LNR (Vala) · http://www.csillagkapu.szerepjatek.eu/ 2010.07.26. 14:10:17

Mostanában sok frpg-stől hallottam, hogy csökken a kereslet. Számomra érdekes, hogy így gondoljátok, mert én az ellenkezőjét tapasztalom (hála az égnek!). Szeretném leírni szerintem mi a helyzet:

Szerintem most is ugyanannyi, ha nem több igény van a szerepjátékra, mint pár éve. Hiszen rengeteg frpg-oldal van, és van több hely, ahol szerepjátékról lehet beszélgetni, pl. rpg.hu, szerepjatek.eu, frpg.hu, a levlista, a toplista és biztos van, amiről nem is tudok. Ezeknek köszönhetően vagy más miatt de azért szerintem a szerepjátékosok száma nő, maximum a több oldal miatt jobban eloszlik.

A gond inkább ott van (szerintem), hogy egyre igénytelenebbek az új játékosok. Vannak, akik úgy próbálják meg elfogadtatni az előtörit, hogy még akkor is besértődnek, ha "mondatkezdés nagybetűvel", "írásjel után szóköz" igen alapvető szabályokat számon kérjük. És akkor az előtörténet hosszról nem is beszéltem. Szerencsére volt jó pár sikerélményem is, legtöbbször az emberek inkább csak hozzá vannak szokva az igénytelenséghez, és ha megtapasztalják az igényességet, tetszik nekik és igyekeznek.

Eralion · http://frpg.blog.hu 2010.07.26. 14:45:39

Ez is egy lehetőség, de igazából, ha nőtt is a számuk, de úgy érződik, hogy csökkent, akkor végül is, mondhatni, hogy csökkent. Úgy értem, hogy hiába van több szerepjátékos, hogyha szétszóródnak, mindenkinek csak az a lényeg, akiről tud - és ez csökkent sajnos. :(

Jose Vasquez Vergara · http://cyberpunk.hungarianforum.net/portal.htm 2010.07.26. 14:57:40

"A gond inkább ott van (szerintem), hogy egyre igénytelenebbek az új játékosok. Vannak, akik úgy próbálják meg elfogadtatni az előtörit, hogy még akkor is besértődnek, ha "mondatkezdés nagybetűvel", "írásjel után szóköz" igen alapvető szabályokat számon kérjük. És akkor az előtörténet hosszról nem is beszéltem. Szerencsére volt jó pár sikerélményem is, legtöbbször az emberek inkább csak hozzá vannak szokva az igénytelenséghez, és ha megtapasztalják az igényességet, tetszik nekik és igyekeznek."

Csá

Szerintem meg ott van a probléma, hogy a jelenleg üzemelő FFRPG oldalak 90% egyáltalán nem üti meg az igényesnek mondható mércét természetesen aki csak ezeket ismeri és tudja összehasonlítani azzal nem lehet érdemi vitát folytatni :P

Egyetlen példát említenék a Magyar Fiúk-Lányok által garázsfejlesztésben létrejött ALIENS A Halál Kísértése RPG ami példa értékű majd ha az FFRPG oldalak bármelyike megüti annak a szintjét akkor beszélhetünk igényességről és itt nem a szabályokra gondolok hanem a "kidolgozott" háttérre és az abból fakadó lehetőségekre (az alkotók a filmeket és a megjelent regényeket továbbgondolták a hézagokat kitöltötték a játékosok számára, valamit összefoglalókat is készítettek azok számára akik nem ismernék az egész univerzumot) , amelyeket egyetlen B-movie sorozatra épülő FFRPG oldal sem képes utolérni.

Az "igénytelenség" néha abból is fakad, hogy ilyen tucatsorozatokból készülnek az oldalak és az oldal törzsgárdája semmi pluszt nem tesz vagy ír le hozzá, valamint összefoglalókat ismertetőket sem írnak "nézzétek meg a sorozatot" burkolt felkiáltással így nem is ösztönzi olvasásra a játékosokat és így nem csoda, hogy a keveset olvasó mozgóképen felnövő játékos társadalom elég gyengén muzsikál az íráskészséget megkövetelő játékokban.

DreamerX 2010.09.03. 18:09:50

Az oldalak száma egysezrűen gyorsabban nő, mint a játékosok száma. Ezért sok oldal pang, vagy leáll, esetleg el sem indul.

Ennél is érdekesebb jelenség, hogy vannak oldalak, ahol egy baráti kör megcsinálta az oldalt, s noha nyílt regisztrációt hirdetnek, igazából már nicns szükségük új társakra. Kérnek előtörit, esetleg el is fogadjáka karaktert, de aztán max. lábtörlőnek hazsnálják. Csak úgy játszhat, ha a bennfentes kör játékait még gondolatban sem keresztezi, vagy érintkezik velük. Nem tehet semmit, ami csak egy fél gyufaszálat is odábbrakhatna az oldalon, nem váhat a világ részévé.

Eralion · http://frpg.blog.hu 2010.09.04. 23:33:22

"Az oldalak száma egysezrűen gyorsabban nő, mint a játékosok száma. Ezért sok oldal pang, vagy leáll, esetleg el sem indul."

Igen, ez nagyon hasonló ahhoz, amit én írtam. :)

A baráti körös fórumok pedig csak a ráadás... de legalább ott van játék. :) Általában...

DreamerX 2010.09.05. 07:44:03

Van de csak annak a szűk körnek. A többiek beregelnek, és aztán ott a nagy semmi köröttük. Elkezdhetnek persze játszani egymással. Ezt addig tűrik is, amíg a játékukban nem csinálnak semmit. AMint bármi történik, ami az oldal története szempontjából fontos lehetne, azonnal fejbe vannak csapva, mert akkor őket is fuigyelembe kéne venni az adminoknak.
Ezek a fórumok teljesen belterjesek.

De van egy másik undok dogol is, ami meg a másik oldalról indul.
Beregel egy fórumra valami másik fórum adminja, modja, és aztán ott megismerkedik pár játékossal, és elkezdi őket csábítania saját oldalára. Eddig még nagyjából rendben van, mért ne játszana ott is? A dolog aztán ott folytatódik, hogy aki nem emgy át, azt elkezdi csesztetni, bírálni az oldalt, ahová beregelt, veszekedéseket szíteni. Innentől elérheti, hogy az az oldal teljesen szétesik, és akiket átcsábított, azok már csak nála játszanak.

Eralion · http://frpg.blog.hu 2010.09.05. 10:13:08

Hát, jobb helyeken kitiltják az ilyeneket. Én még nem hallottam ilyenről szerencsére... de a tiltás orvosolni tudja átmenetileg a helyzetet mindig, ugyanis visszaregelni vissza tud mindig a játékos.

DreamerX 2010.09.05. 20:37:50

Mire ezt észreveszik, és kitiltják az illetőt, addigra könnyen lehet, hgoy csak mártírt csinálnak belőle, és amúgy is tud beszélni a megkörnyékezett tagokkal MSNen.
De a kitiltás is egy kétélű fegyver.
A belterjes társaságok szokták alkalmazni, ha jön egy az admini bandánál jobb játékos. Ha valaki frissen beregelt személy jól játszik, akkor sokan az újak, és esetenként a régiek közül is vele akarnak játszani. Csökken az a tömeg, ami az adminokat ajnározza, és kuncsorog egy játékért. AZ adminok ugyan csak kevés emberrel szeretnek játszani, de azt elvárják, hogy mindenki velük akarjon játszani, s ne valaki mással. Ők a beregelt usereket tudlajdonnak tekintik. Egy frissen beregelt új játékos megjelenése viszont veszélyezteti az összegyűjtött nyájat. Ilyenkor megpróbálják elérni, hogy az illető távozzon.
Velem előfordult, hogy egy admin azért jött nekem, mert az egyik user, akivel mindketten játszottunk, nekem két reagot írt azon idő alatt, amíg neki csak egyet.

Eralion · http://frpg.blog.hu 2010.09.06. 16:11:30

Pff... ez még viccnek is rossz. Tényleg ilyenek vannak? :O
Egy vicc, hogyha valaki magának csinálja az frpg oldalt... játsszon akkor inkább egyedül...

DreamerX 2010.09.06. 18:58:08

Amikor találok egy új fórumot, és felmerül bennem, hogy esetleg kipróbálom, akkor ezeket szoktam megfigyelni, hogy mennyi játékos van, a regekből mennyi az, ami aktív is, mennyi reagja van az adminoknak, mi megy a cseten ... Küldtem neked egy anyagot e-mailban, amiben pont egy ilyen belterjes fórumot elemeztem ki és pontoztam le a te pontozási rendszereddel, majd nézd meg, fel is raktatod. :)

Missouri 2010.09.06. 21:04:19

Hm. Nekünk is ki kellett tiltanunk néhány ilyen szellemileg éretlen, irigykedő és intrikáló embert. Hozzáteszem, hogy az ő szerepjátékaik már rég letűntek a színről.

Eralion · http://frpg.blog.hu 2010.09.07. 07:11:53

Igen, valószínűleg amúgy ezek a játékok nem maradnak fent sokáig, szerencsére...

DAnna 2010.09.07. 07:47:50

Rengeteg ilyet tudok mondani, ami most is aktív és évek óta működik.
süti beállítások módosítása