FRPG - Fórumos szerepjátékok

Minden a fórumos szerepjátékokkal kapcsolatban! Mi is az az FRPG, hogyan kell játszani, és miért jó? Tippek, trükkök, tanácsok FRPG oldalak adminisztrátorainak, és játékosainak egyaránt. Tanácsok mesélőknek, és egyéb fórumos szerepjátékot vezénylő felhasználóknak. Jelenleg létező fórumos szerepjátékok, kritikák, és bemutatók. A mai FRPG-kről alkotott vélemény, és az igazság velük kapcsolatban.

A célom ezzel a bloggal nem más, mintsem kis kikapcsolódást nyújtsak magamnak, és más szerepjátékos, vagy nem szerepjáték olvasómnak. Nem célom senkit sem feldühíteni, lehúzni, és nem célom semmit sem előtérbe helyezni, reklámozni. Egyszerűen élvezetből írok, és azt szeretném, ha élvezettel olvasnátok. Ha kritika, ha nem. Tehát a célom csak egy blog, semmi több... :)

FRPG oldalak

Egy FRPG oldal gyűjtemény, pár mondatos kritikával fűszerezve. Erősen szubjektív bejegyzések, csupán az én véleményemet tükrözik!

Jelenleg nincs kritika!

Nem tetszést kifejezni hozzászólás formájában lehet. Csak kulturált keretek betartása mellett! Az oldalakon nem ások mélyre, pár perc nézelődés után írom, amit írok. Csupán egy újonnan odatévedő első benyomást tükrözik.

Utolsó kommentek

  • Neolius: Akkor ennyit erről, hogy statisztikát akarok csinálni. Megoldottam elméletben a Naruto, Bleach öss... (2012.04.20. 19:43) "Gyors" kritikák
  • Neolius: De meglátszik az érteni és megértetni fogalom különbsége. ^^ Szerintem a Tisztelt Admin arra gon... (2012.04.20. 19:38) Tanácsok FRPG készítőknek
  • Eralion: Szia! Amint látod, már nem igazán foglalkozom semennyire sem a bloggal. Sajnos időm sincs, kedvem ... (2011.06.07. 23:59) "Gyors" kritikák
  • chim: szervusz Eralion! kezdő oldalakkal is foglalkozol? mert örülnék, ha górcső alá vennéd az enyémet i... (2011.06.03. 17:40) "Gyors" kritikák
  • Eralion: Azért látom kommentben kaptál egy keveset. :P (2011.05.24. 12:18) Új bannercsere rendszer
  • Utolsó 20

Nem én írtam...

Pár bejegyzés, amit nem én írtam, ezért nem jelenítettem meg a főoldalon cikként, ám mégis helyet kapott a blogon (mert különösen fontosnak, vagy érdekesnek találom):
Mi is az a szerepjáték? - Aingus Og
Mi is az a szerepjáték? - Eversong

Tanácsok FRPG készítőknek

2010.07.22. 03:29 | Eralion | 27 komment

Sziasztok!

Még így az éjszaka közpén egy kisebb szösszenet arról, hogy miket is kéne egy fórumos szerepjáték oldal készítőjének figyelembe vennie.

Első körben, ahhoz, hogy létrehozzunk egy FRPG-t, nem árt, hogyha legalább egy évet játszunk előtte máshol. Ez szerintem alapkövetelmény. Csak, hogy tudjuk, hogy is működnek a dolgok, és, hogy mit miért kell.

Ezután a legfontosabb talán a világ kidolgozása. Azért nem a szabályrendszer, mert a szabályok nagy része úgyis a már jól ismertek lesznek, talán egy-két kivétel, valami kis plusz, vagy épp, hogy kevesebb. Egy olyan világot érdemes kidolgozni, ami pár száz karakternyi játékost könnyedén be tud fogni, ám nem szabad elkövetni azt a hibát, hogy ezt rögtön az FRPG indítsánál a játékosok elé tájuk - NAGYON FONTOS, hogy kezdetben csak annyi helyszín legyen, hogy ha csak néhány játékos is van, ne látszódjon üresnek a fórum. Egy gyors példa: van egy fórum 150 helyszínnel, és van 10 aktív karakter, akik naponta fejenként 3 hozzászólást írnak mondjuk. Így ha csak minden helyszínre egyet írnak (ami valljuk meg, elég kevés), akkor is 5 nap míg megtelik a fórum. És akkor minden ehylszínen lesz 1, azaz egy hozzászólás, 5 nap alatt. Ha ezt meglátja valaki, akkor sírni fog attól, hogy a fórum mennyire inaktív.

Viszont, hogyha van 10-15 helyszínünk, ami nagyjából lefed egy komplett játékteret, akkor már más a helyzet. Ugyanis, ha 15 helyszínünk van, fél nap alatt produkálnak a játékosok mindenhova 1 hsz-t. Egy nap alatt mindenhova kettőt. Ha a helyszínek felét nem játszák ki, akkor egy nap alatt, mindenhova négyet. Ugye mennyivel másabb a helyzet?

Melyik fórum ragad meg Téged jobban, őszintén? Ahogy van 150 helyszín, 10 karakterrel, és mindenhol 1 hozzászólás, vagy ahol van 10-15 helyszín, 10 aktív karakterrel és mindenhol van 10 hozzászólás. Ugye hogy a második? Nos, ezért kell alaposan kidolgozni a világot, mielőtt egy fórum készítéséhez fognánk.

A másik a világ mellett, ami nagyon fontos, hogy a világról leírásokat készítsünk. Hiába van csúcsszuper helyszínünk, ami a legjobb FRPG helyszín, amit valaha láttak a játékosok, hogyha nem tudják mi van ott, mert nem készítettél leírást. Ugyan ez igaz a választható fajokra, és a fejlődésrendszerre - mind-mind olyan fontos dolog, amit ELŐRE ki kell dolgozni, és leírni, hogy aztán a fórum indulásakor, gyorsan csak mindent a helyére kelljen másolni. És már mehet is a játék.

Node hogy szerezz játékosokat? Szerencsére az internet egy elég nyitott világ. Vannak frpg közösségek, ahol meghirdetheted az oldaladat, sok helyen linkgyújteménybe is elfogadják. De a legjobb, ha van pár barátod, ismerősöd, akik szívesen játszanának - az elején nagyon megkönnyíti a dolgodat. Továbbá más frpg oldalakkal is lehet bannert cserélni, kölcsönösen hirdetni egyást, a legtöbben belemennek.

És még mielőtt indítjuk fórumunkat, még egy dologról gondoskodni kell: létre kell hozzunk egy olyan weboldalt, ami megfelel az elvárásoknak, mind külalakilag, mind tartalmilag, mind működésileg. Szerencsére erre ma már ott vannak az ingyenes tárhelyek, és a könnyen telepíthető fórumok, amikhez igényes ki kinézeteket, sablonokat adhatunk hozzá.

Összefoglalva: végy egy jó világot, és csak egy kellő részét tárd a közönség elé, de azt tényleg tárd elé, leírásokkal ellátva ; végy pár játékost, vagy szerezz máshonnan, hogy beinduljon a játékod ; végy egy jó tárhelyet egy jó fórummal, és egy jó sablont hozzá.

Könnyebben hangzik, mint amilyen megvalósítani. Egy igényes FRPG oldalban rengeteg munka és ötlet van. Ezek nélkül pedig nincs sok esélyed. Biztos létre szeretnél hozni fölösleges még egy fórumos szerepjátékot? Kétszer gondold meg!

Köszönöm a figyelmet!

Eralion

Címkék: tanácsok frpg adminoknak

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

asberoth · http://kalandokharca.info 2010.07.22. 23:24:00

Ehhez csak annyi, hogy a "végy pár játékost, vagy szerezz máshonnan" dologgal kapcsolatban van pár vicces történet! Van egy hely, ahol én is fenn voltam játékosként, és még mindig ott vagyok. Nagyon sok ilyen klónoldala született, és az eredeti oldal készítői már ténylegesen fenyegették a játékosokat, hogyha máshol játszanak, akkor ki lesznek tiltva, meg törvényeket hoztak be, jah, és a legszebb az volt, hogy pénzbírságot is lebegtettek a játékosok előtt! :D Szánalom! Úgy viselkednek néhányan, mintha monopoljoguk lenne a fórum alapú szerepjátékokra! :D Szerencsére itt, Eralionnál, vagy bárhol máshol az általam dicsért frpg-k között még nem láttam a bannerüket! Bár kétlem, hogy valakinek megengednék! :D

asberoth · http://kalandokharca.info 2010.07.22. 23:25:50

Konkrét címeket nem mondanék! :D Mondjuk ott már nem játszottam kb. 3 hónapja... :D

Jose Vasquez Vergara · http://cyberpunk.hungarianforum.net/portal.htm 2010.07.23. 10:04:58

Csá Csumbák

A pénzbírság kapcsán egy kis szösszenet máshonnan ahol hasonló kiabálások mentek.

Az írás (és igaz is) :

"Hy

Mielőtt bárki összepisilné magát félelmében közlöm, hogy Denise Taylor információi a SZERZŐI JOG kapcsán nagyon tévesek (talán nem kéne észt osztani olyan témában amit hallomás szintjén ismersz) , kis hazánkban az az eljárás amit Denise leírt egyáltalán nem működik szerzői jogokat csak bejegyzett és levédetett szellemi termékekre lehet érvényesíteni (egy ilyen bejegyzés és levédetés nem kevés pénzbe kerül) szóval az oldalon található anyagok egyáltalán nem esnek ebbe a kategóriába és ezért a szerzői jog csak levédésük és bejegyzés után érvényesíthető rá (ami mint írtam píízzzz)"

Metalhead33 · http://wod-game.forumotion.co.uk/ 2010.07.27. 21:00:04

Ez az egész tetszik, csak egy dologban nem értek egyet.

A helységes résszel.
Szerintem az a jó hogy minél több helyszín legyen. Az én oldalam, a Ways of Darkness special Fantasy játék, de mindenképpen arra gyúrok hogy realisztikus és élethű legyen, tehát több ország van, és országok vannak és nem városállamok.

Eralion · http://frpg.blog.hu 2010.07.28. 17:32:10

Igen, és ezért tűnik totál kihaltnak az egész, pontosan. :)

Hiába van 150 helyszín ott, hogyha abból tök sokra kapásból nem is írtak a játékosok. Ezek kapásból feleslegesek, ezen felül pedig egy csomó olyan hely is van, ahol van egy vagy két post, minek?

Attól nem lesz jobb a játékot, hogy egy marha nagy játékteret adsz a játékosoknak, amit totál esélytelen megismerni 1 hónap játékkal is. Elvesznek benne a játékosok.

Nem akarlak bántani/megbántani, de valamiért nem indult be az oldalad, és másoknak igen. Pedig, elég sok helyen láttam reklámozni... talán ez nem véletlen.

Metalhead33 · http://wod-game.forumotion.co.uk/ 2010.07.28. 21:51:33

Nem akarok vitatkozni, de az én célom egy olyan játékot létrehozni, amely a lehető leg realisztikusabb - annak ellenére hogy Fantasy.
Tehát azt leszámírva hogy van mágia, egy teljesen más világbna játszódik, és hasonlók, a lehető leg realisztikusabb legyen.
Az emberek országa például egy feudalista társadalom .
Így kell a föld, kell a terület.

A sok helyszín azért kell (szerintem), mert egy EGÉSZ Fantasy világról van szó, nem csak egy bizonyos dologról. A műfajtól függ hogy mennyi helység kell, de már sok oldalt láttam amelyen mégtöbb helszín volt.

Személyes véleményem. Ha valakit megsértettem, bocsánatot kérek, és nem remélem hogy nem indítottam el megint egy értelmetlen vitát.

Jose Vasquez Vergara · http://cyberpunk.hungarianforum.net/portal.htm 2010.07.28. 21:59:49

@Metalhead33:

Csá Csumba

Tudom ajánlani neked a magyar fejlesztésű Requiem nevezetű RPG játékot tüzetes áttanulmányozásra a maga módján húsba vágóan szuperrealisztikus rendszert és világot építettek fel a fejlesztők csak tanulni lehet belőle. Antikváriumban olcsón hozzá lehet jutni szerintem megéri a befektetést minden szinten.

Eralion · http://frpg.blog.hu 2010.07.28. 23:26:53

@Metalhead33

A feudalista rendszerbe is csak akkor kell föld, hogyha azt egy földesúr (=játékos) birtokolja, vagy egy jobbágy (=játékos) műveli. Amíg ez nincs meg, olyan, mintha ott sem lenne.

Egy realisztikus világot is létre lehet hozni, úgy, hogy az nem egy egész bolygónyi területből áll. Hiába van ott, hogyha a játékosok nem használják. Nem kell sok helyszín, amíg nincs játékos, mert ha túl sok van, inaktívnak tűnik a fórum, és a leendő tagokat kapásból elvesztetted. Jó az, hogyha ki van dolgozva egy nagyobb világ előre, de ennek csak egy részét add a játékosok elé, és ahogy egyre többen játszanak a fórumon újabb és újabb helyeket tudsz létrehozni.

De ahogy gondolod, nem az én fórumom, végül is, én csak jó tanácsot adok. Ha nem fogadod meg, nem fogadod meg, de ahogy elnézem, nem bántásból, de valamiért mégsem aktív a fórumod.

Metalhead33 · http://wod-game.forumotion.co.uk/ 2010.07.29. 01:18:58

Értem én hogy mire akarsz kilyukadni.
Nekem játékosaim azért vannak kevesen, mert a propaganda nem a legjobb.
Na de lényeg a lényeg, hogy én egy egész világot akarok a játékosok elé tárni, hogy melyik részén játszanak, azt ők döntik el.
De van egy mondás, amely rám tökéletesen illik:
"Éhes disznó makkal álmodik" (inaktív frpg-vel rendelkező admin játékosok tömegeivel álmodik :-D )

De akkor is.
Nem akarlak megsérteni, de a tanácsaid nem feltétlenül jók. Jó szándék egyesíteni, egy közösségbe hozni az FRPG-seket, de amit te csinálsz, azzal méginkább széthúzod őket.

Inkább a reklámozáshoz és jó propaganda készítéséhez adj tanácsokat az FRPG készítőknek.

Eralion · http://frpg.blog.hu 2010.07.29. 10:49:29

@Metalhead33

Najó, ahogy gondolod. Vitatkozni nem fogok ezért. Úgy csinálod ahogy akarod, Te gondod végül is, hogyha nem megy úgy az oldalad, ahogy szeretnéd.

Azt viszont nem értem, mire mondod, hogy széthúzom az FRPG-seket. Ezt elárulhatnád.

DreamerX 2010.09.04. 18:26:50

"Hy

Mielőtt bárki összepisilné magát félelmében közlöm, hogy Denise Taylor információi a SZERZŐI JOG kapcsán nagyon tévesek (talán nem kéne észt osztani olyan témában amit hallomás szintjén ismersz) , kis hazánkban az az eljárás amit Denise leírt egyáltalán nem működik szerzői jogokat csak bejegyzett és levédetett szellemi termékekre lehet érvényesíteni (egy ilyen bejegyzés és levédetés nem kevés pénzbe kerül) szóval az oldalon található anyagok egyáltalán nem esnek ebbe a kategóriába és ezért a szerzői jog csak levédésük és bejegyzés után érvényesíthető rá (ami mint írtam píízzzz)"

EZ NEM ÍGY VAN.
Ez találmányok esetén működik. Azonban ha létrehozol egy szellemi alkotást, s azt publikálod a neten, akkor a tiédek a jogok. Legyen az egy vers,v agy egy novella, vagy egy szabályendszer, vagy egy világ.
Azonban egy fórumoldal kapcsán már bonyolultabb a helyzet. Egy héj, az azé, aki leprogramozza, feklinstallálja. De ha már reagok vannak benne? Azokat a reagokat a userek írják, s nagyban emelhetik egy oldal színvonalát, Ezért nem szinpatikus nekem a adminoktól a teljhatalmú tulajdonosi hozzáállás. AMikor sajá kénye-kedve szerint kirekeszti a játkosok egy részét, töröl, költöztet.

Jose Vasquez Vergara · http://cyberpunk.hungarianforum.net/portal.htm 2010.09.04. 20:12:37

Hy

Akkor ismét DreamerX Magyarországon csak bejegyzett és levédetett szellemi termékekre lehet szerzői jogot eredményesen érvényesíteni. Bővebb válaszom lásd a Blogolásra fel résznél :D

DreamerX 2010.09.04. 20:15:26

Lopni mindenhol lopnak, s jelenleg Mo-on, de a viéágban máshol is bármilyen jgot eredményesen érvényesíteni csakis sok-sok pénzzel lehet. De ettől még amit te írsz, az a te tulajdonod. S aki egy kicsit is kultúrált, az ezt figyelembe is veszi, függetlenül attól, hogy mik a törvényi esélyek, vagy lehetőségek. A többinek meg semmi nem számít.

Jose Vasquez Vergara · http://cyberpunk.hungarianforum.net/portal.htm 2010.09.04. 20:44:43

@DreamerX:

Hy

Sem én sem az illető amott (mert kivételesen "ismerem" és kb tudom miről van szó) nem az Etikáról vagy Erkölcsről beszélt, hanem arról, hogy mi hogyan működik jelenleg nálunk, mert ijesztegetni lehet csak éppen semmi alapja (ettől függetlenül a "szellemi" termékek eltulajdonítása még továbbra sem erény de felesleges megvalósíthatatlan dolgokkal "fenyegetőzni" ée előadni a tutit a tévinformáció terjesztése majdnem akkora "bűn" mint a szellemi termékek lenyúlása..... ) nincsen akkor gáz....

DreamerX 2010.09.04. 21:03:41

Kivonatolva:
"A szerzői jogi oltalom a szabadalmi oltalomhoz és a védjegyoltalomhoz hasonlítanak abban, hogy mindkettő kizárólagos jogot biztosít a jogtulajdonosnak, amely mindenki mással szemben érvényesíthető (a kivételekről később). Az elvileg korlátlan alkalommal megújítható védjegyoltalommal szemben a szerzői jogi oltalom egy adott, előre meghatározott számú évig tart (lásd védelmi idő), amely alatt a jogtulajdonos nem köteles a védett művet használni vagy árusítani azért, hogy másokat annak használatában megakadályozhasson."
ÉS
"A szerzői jog lényegét tekintve kizárólagos tulajdonjog, azt biztosítja, hogy az alkotó (másképpen a jogtulajdonos), tulajdonként, vagyontárgyként rendelkezhet a saját alkotásával („mű”), azaz joga van azt másolni és terjeszteni, illetve másokat felhatalmazni, például a következőkre: a művet reprodukálni, abból újabb műveket készíteni, forgalmazni, nyilvános helyen megmutatni, előadni stb.
Ez a jog akkor keletkezik, amikor a mű megszületik, és nem függ a mű publikálásától."

Jose Vasquez Vergara · http://cyberpunk.hungarianforum.net/portal.htm 2010.09.04. 21:28:05

@DreamerX:

Hy

Csak ezzel az a baj, hogy ha nincs hitelesített dátumod a cuccon, hogy előbb keletkezett mint a COPY kenheted a hajadra a szép elméletet és kivonatolást no itt kezdődik a anyagi vonzata a dolognak szép és jó dolog az elmélet csak éppen gyakorlatban nálunk így ebben a formában semmit sem ér. Ellenben ha van egy hitelesített közjegyzői pecséted záradékkal a dokumentumodon akkor már igen de az nem két fillér és most már az E-Szignók korában adatbázisokat is lehet hitelesíteni de az megint pénzbe kerül.

Szép lehetsz csak okos nem ezeket a köröket már ezerszer megfutottuk a baráti társaságunkban mi van akkor ha ...... Mind a ügyészek és mind a bírók arra jutottak, hogy iszonyatosan süppedős és bizonytalan terület :P

DreamerX 2010.09.04. 21:35:00

Vagyis potnosan azt mondod, amit én. A jog védi a műveidet, csak ennek nem biztos, hogy érvényt tudsz szerezni. De te azt állítottad fentetbb, hogy csak levédve vannak jogaid. Ez pedig így pontatlan. :)

Jose Vasquez Vergara · http://cyberpunk.hungarianforum.net/portal.htm 2010.09.04. 21:41:24

@DreamerX:

A levédett jogaidnak tudsz eredménnyel érvényt szerezni addig csak elméletben védi a jogaidat a törvény azaz gyakorlatban sehogyan sem és ez számít a gyakorlat, lehet fenyegetőzni csak felesleges mert elméletben jogvédett vagy csak éppen semmire sem mész vele :P

Így írtam pontosan:
"Akkor ismét DreamerX Magyarországon csak bejegyzett és levédetett szellemi termékekre lehet szerzői jogot eredményesen érvényesíteni. Bővebb válaszom lásd a Blogolásra fel résznél :D"

MOST EMELJEM KI AZ EGÉSZ MONDATOT ???? PONTOSN FOGALMAZTAM :D ne ködösíts.

Akkor ismét mert az a tudás anyja :D

"Magyarországon csak bejegyzett és levédetett szellemi termékekre lehet szerzői jogot eredményesen érvényesíteni."

:D :D :D

Írás olvasás továbbra is nagy tudomány :D

DreamerX 2010.10.24. 11:51:53

Nekem van egy pár tanácsom játékosok számára is.
Ha megtetszik egy új oldal, és regisztrálsz, nem árt, ha mielőtt komolyabb játékba kezdenél, kipuhatolod az erőviszonyokat.
Tudnod kell, hogy az aminoknak kik a multijai, és hogy kik azok a userek, akikkel az adminok játszanak. Na őket került el! Ne kezdeményezz velük játékot! Sértésnek fogják venni. Várd meg, amíg ők leereszkednek hozzád! Ha ez megtörténik, akkor viszont lelkesedj a játékikért.

Amíg ez nem történik meg, addig viszont ne játssz sokat, s főleg ne játssz túl jól! Ha ezt teszed, az adminok kiskedvencei irigyek lesznek rád, és féltik majd a megszerezett előjogaikat, és játéklehetőségeiket. Ha ez megtörténik, akkor pedig megkezdenek kigolyózni. Az adminok pedig annak fognak hinni, és kedvezni, akit ismernek, neked, mint újnak nincs szavad.

Ha van panasz topic, vagy rovat, ne használd! Ha van dicsérő rovat, azt azonban minél többet!

Ha egy admini kiskedvenc, vagy egy admin játékba kezd veled, majd hosszú ideig nem reagol, ne kérdezz rá, ne sürgesd. Neked kutya kötelességed addig várni rá, amíg ő jónak látja.
Soha ne várd el, hogy amit játszotok egy ilyen személlyel, azt ő a karaktere szempontjából bármikor is figyelembe vegye! Azok a játékszálak, melyek nem a vezetés ötletéből származnak egy-egy oldalon gyakorlatilag nem léteznek. Lehet, hogy van ilyen kitétel, hogy "mit szeretnél kijátszani a karaktereddel", vagy valami hasonló. Ne használd! Nem azért van ott. Az oldal fényét emeli, de hidd el, magasról tesznek rá az oldal gazdái.

Ezeket a bölcsességeket több, mint 10 év tapasztalatával gyűjtöttem össze
Jó játékot!

Jose Vasquez Vergara · http://cyberpunk.hungarianforum.net/portal.htm 2010.10.24. 16:15:17

@DreamerX:

Csá

Ez mind szép és jó és "ÁLTALÁNOSSÁGBAN" igaz is ám a nagy kérdés az, hogy 10 hosszú év alatt egyetlen fórumot sem találtál, ahol jól érzed magad?
Mert ha ez a helyzet akkor nem biztos, hogy a világ működik rosszul körülötted hanem esetleg a HIBA a TE készülékedben van :)))

Eralion · http://frpg.blog.hu 2010.10.24. 21:22:14

Tényleg sok fórum ilyen, de én tudok olyanról, ami nagyon nem.

Sőt, olyanról is tudok, ahol az admin csak admin, és nem is játszik. Ott meg pláne biztos, hogy nincsenek olyanok, amiket leírtál...

Szóval általánosítani nem kéne, hogy az új csinálja ezt. Csinálja ami jólesik neki, és ha úgy látja, az olyan fórum, amit leírtál, lépjen le... legalább kiderítette. Én tuti nem játszanék olyan helyen, ahol ilyenek folynak ellenem.

DreamerX 2010.10.25. 09:28:30

Pontosan erről szólt ez az írás, hogy ilyen helyen érdemes-e játszani. :) Szerintem sem érdemes.
Természetesen ilyen helyeken én sem játszom.
A tíz év alatt rengeteg fórumot kipróbáltam, mert két oldalról is érdekel a dolog. Egyrészt ki hogyan oldja meg technikailag egy fórum vezetését, és hogyan oldja meg emberileg.
Azt kell mondjam, hogy nagyon sok fórum ilyen. Ez az emberi természetből adódik. Az akar fórumot csinálni, és adminkodni, akinek ilyesfajta uralkodó hajlamai vannak. Eleve ezért csinálja. Na persze nem tudatosan. A legtöbb ilyen admin meg van róla győződve, hogy ő mindent jól csinál. Eleve, alapbeállításból feljebb helyezi magát a többi embernél, és nem is érti, hogy miről van szó, amikor valaki ezt nehezményezi. A tagság nagy része pedig nem nehezményezi, mert még jellemileg nem kialakult kamasz, akit könnyű befolyásolni. Nekik annyira fontos, hogy tartozzanak valahová, hogy képesek ezen feltételeknek alámenni.

Jose Vasquez Vergara · http://cyberpunk.hungarianforum.net/portal.htm 2010.10.26. 19:45:31

@DreamerX:

Csá

Érdemi választ nem adtál csak az ürüléket csapdostad tovább aminek semmi értelme, mondhatni lerágott csont.....
Megpróbál szájbarágósabban megközelíteni a dolgot.
Létezik olyan fórum amely az általad leírt sok negatív tulajdonságokon és jelenségeken felül emelkedett és játszol e rajta? Elég egy szimpla "Igen létezik" nem kell nevesíteni......

Kicsit az a érzésem, hogy savanyú a szőlő effektusod van mivel nem találtad meg azt a fórumközösséget melybe be tudnál illeszkedni... No ez most durva távkiértékelés volt de akkor is no.....

DreamerX 2010.10.27. 07:15:54

Ezt pont jókor mondod, mert tegnap non-stop játszottam, kitört az őszi szünet. :)

Neolius 2012.04.20. 19:38:24

De meglátszik az érteni és megértetni fogalom különbsége. ^^

Szerintem a Tisztelt Admin arra gondolt:
nem jó 150 topicot létrehozni kezdésként.

Na minden más oldal mintavételezése nélkül:
Ha oldalt akarsz beindítani, akkor elég pár helyszín amint szívesen játszotok. Úgy mint egy játék könyv.
Kezdetben kevés információt tudsz és majd később az érzelmeket követve kiváncsi leszel van-e az ismert határokion túl valami. Ugyan ezt csinálja minden sorozat, könyv stb. Először a torta kis szeletét mutatja be, majd ahogy járunk a torta kevesebbnél kevesebb maradékaihoz teljessé válik a kép, majd a vége robbanásszerűen hat. Csak az frpgek történetileg nincs vége :D Ha egyszerre túl sokat adsz a játékosoknak nem tudja majd mihez kezdjen hozzá, mert mindent kipróbálna.
Te se falod fel a kenyeret 2 perc alatt, pedig az 5 napi adagra elég. Be fog sokalni a játékos! :) Én is előre megcsinálom a helyszíneket, de levédek párat a játékosok szemei elől, és ahogy többen leszük, egyre többet ismerhetnek meg az emberek.
Ne akarjatok Cseresznyevirágok lenni:
"Szépnek szép, és csodálatos (az oldal), de hamar vége." Volt nincs. :S mértékletesség sok mindenre jó.
süti beállítások módosítása