FRPG - Fórumos szerepjátékok

Minden a fórumos szerepjátékokkal kapcsolatban! Mi is az az FRPG, hogyan kell játszani, és miért jó? Tippek, trükkök, tanácsok FRPG oldalak adminisztrátorainak, és játékosainak egyaránt. Tanácsok mesélőknek, és egyéb fórumos szerepjátékot vezénylő felhasználóknak. Jelenleg létező fórumos szerepjátékok, kritikák, és bemutatók. A mai FRPG-kről alkotott vélemény, és az igazság velük kapcsolatban.

A célom ezzel a bloggal nem más, mintsem kis kikapcsolódást nyújtsak magamnak, és más szerepjátékos, vagy nem szerepjáték olvasómnak. Nem célom senkit sem feldühíteni, lehúzni, és nem célom semmit sem előtérbe helyezni, reklámozni. Egyszerűen élvezetből írok, és azt szeretném, ha élvezettel olvasnátok. Ha kritika, ha nem. Tehát a célom csak egy blog, semmi több... :)

FRPG oldalak

Egy FRPG oldal gyűjtemény, pár mondatos kritikával fűszerezve. Erősen szubjektív bejegyzések, csupán az én véleményemet tükrözik!

Jelenleg nincs kritika!

Nem tetszést kifejezni hozzászólás formájában lehet. Csak kulturált keretek betartása mellett! Az oldalakon nem ások mélyre, pár perc nézelődés után írom, amit írok. Csupán egy újonnan odatévedő első benyomást tükrözik.

Utolsó kommentek

  • Neolius: Akkor ennyit erről, hogy statisztikát akarok csinálni. Megoldottam elméletben a Naruto, Bleach öss... (2012.04.20. 19:43) "Gyors" kritikák
  • Neolius: De meglátszik az érteni és megértetni fogalom különbsége. ^^ Szerintem a Tisztelt Admin arra gon... (2012.04.20. 19:38) Tanácsok FRPG készítőknek
  • Eralion: Szia! Amint látod, már nem igazán foglalkozom semennyire sem a bloggal. Sajnos időm sincs, kedvem ... (2011.06.07. 23:59) "Gyors" kritikák
  • chim: szervusz Eralion! kezdő oldalakkal is foglalkozol? mert örülnék, ha górcső alá vennéd az enyémet i... (2011.06.03. 17:40) "Gyors" kritikák
  • Eralion: Azért látom kommentben kaptál egy keveset. :P (2011.05.24. 12:18) Új bannercsere rendszer
  • Utolsó 20

Nem én írtam...

Pár bejegyzés, amit nem én írtam, ezért nem jelenítettem meg a főoldalon cikként, ám mégis helyet kapott a blogon (mert különösen fontosnak, vagy érdekesnek találom):
Mi is az a szerepjáték? - Aingus Og
Mi is az a szerepjáték? - Eversong

Egy kis ajánló

2012.12.07. 23:55 | Eralion | Szólj hozzá!

Sziasztok!

Rég nem írtam, nem is tervezek mást írni, mint a lentieket. A blogolást már ezen az oldalon befejeztem.

A tevékenységem minimális szinten megmutatkozik a http://frpg.hu oldalon, ha olvashattok tőlem, akkor azt ott tehetitek. Bár itt is inkább a régebbi cikkeimet láthatjátok, úgy mint:

http://frpg.hu/blog/A_szerepjatekok_tipusa

http://frpg.hu/blog/Freestyle_es_storyteller

Amúgy pedig mindenkinek szeretettel ajánlom az frpg.hu szerepjátékokkal, fórumos szerepjátékokkal foglalkozó blogját, ahol érdekes, hasznos cikkeket olvashattok. Az frpg blogot itt érhetitek el, az összes bejegyzéssel együtt:

http://frpg.hu/blog

Megújult az FRPG bannercsere

2011.06.08. 14:27 | Eralion | Szólj hozzá!

Sziasztok!

Lehet, hogy már máshol is láttátok, de azért írok én is 1-2 sort róla. Megújult a Lanawin adminja által készített bannercsere rendszer. Nézzetek körbe, és a régieknek is érdemes meglátogatni, és lecserélni a jelenlegi kódot az újra, hisz azzal sokkal gyorsabb és zökkenőmentesebb a működés (legalábbis ez vagyon írva az oldalra).

Link: FRPG bannercsere

Kipróbáltad már az új kódot? Mi a véleményed róla? Írd meg kommentben!

Címkék: reklám szerepjáték frpg adminoknak

"Gyors" kritikák

2011.04.02. 20:25 | Eralion | 8 komment

Sziasztok!

Mivel a régebbi kritikáknál volt panasz, hogy nem néztem eléggé körül, meg mivel időm sincsen körülnézni alaposan, és megírni egyben hosszabb szövegeket, arra gondoltam, hogy "gyors" kritikákat fogok mostantól írni. Csupán néhány mondat egy-egy oldalról, ami éppen szembe jött, és 10 pontot tud összeszedni egy-egy FRPG. Ebbe bele fog tartozni az oldal kinézete, a hozzászólások száma, napi átlagos hozzászólás, a játék kora, az aktív játékosok száma, illetve a szabályzat érthetősége, és a mindenféle leírás megléte. Szóval még egy kicsit szűkítem az eddigi szempontokat, meg általánosítok, és így fogok 10 pontban értékelni.

Nem titkolom, hogy az frpg.hu gyűjteményében eddig szereplő oldalak "újraértékelését" olvashatjátok majd itt, ugyanis 1-2 ottani ponttal nem vagyok kibékülve, és nem látom indokoltnak néhány helyen a dolgokat. Valahova túl sokat, valahova pedig túl keveset érzek, így megpróbálkozom én is ezzel. :)

Ezek a gyors kritikák arra jók, hogy az alkotók arról kapjanak egy képet, visszajelzést, hogy egy újonnal arra tévedő játékos hogy fogja látni az oldalt első körben. Nyilván, ha első ránézésre nem tetszik valakinek egy oldal, akkor nem fog mélyebben beleásni. Én azért az első ránézésnél picit jobban körülnézek, de alapvetően ezek a kis bejegyzések erre lesznek jók. Remélem meghozzák az eredményt. :)

Mi a véleményed az ötletről? Esetleg Te hogy látod az frpg.hu-n lévő értékeléseket - szerinted tükrözik a valóságot? Ne habozz, írd meg kommentben.

Címkék: kritika frpg

Új bannercsere rendszer

2011.03.05. 16:48 | Eralion | 13 komment

Sziasztok!

Rég írtam, sajnos nincs sok időm mostanság, így ne várjatok túl sokat. :( Ám belefutottam a Szerepjatek.eu oldalon egy cikkbe, ami annyira friss, hogy még ropogós, és gondoltam én is írok róla, mert elég jó ötletnek tartom. Ez a Lanawin adminisztrátora által kezdeményezett bannercsere-rendszer. Elég jónak tűnik, főleg azok alapján, amit a Szerepjatek.eu-n, és a rendszer főoldalán/regisztrációs oldalán olvastam. Ajánlom mindenkinek. :)

A regisztráció nagyon egyszerű, és gyors, könnyen kihelyezhető kódot kapunk, a bonyolult részekkel nem kell törődnünk. Elég sok pozitívummal rendelkezik a rendszer.

Itt a link: www.lanawin.hu/bannercsere/

Próbáljátok ki, és kommentben jöhetnek a visszajelzések.

Címkék: reklám frpg

Naruto Arrives kritika

2010.12.03. 14:25 | Eralion | 24 komment

Sziasztok!

Ez a bejegyzés a Naruto Arrives oldalról szól. A játékot itt érhetitek el: www.narutoarrives.proboards.com . Azért válsztottam ezt az oldalt kritika írásra, mert jelenleg első a toplistán.

Közzösség:

- adminisztrátor(ok), moderátor(ok): Az oldalon hét adminisztrátor és hat moderátor van. Hát én egy picit furcsállom. Kb. annyi staff tag van, mint játékos, vagy még több? Érdekes. Ássunk a dolgok mélyére, kezdjük a moderátorokkal. Elképedve láttam, hogy a hat moderátorból 1 van aki bejelentkezett az elmúlt közel egy hónapban (van aki november elején, ezért írtam közel egy hónapot). Hát ez egy vicc. Van aki 2009 decemberében (!!!) lépett be utoljára. Ilyenkor azért megfordul az ember fejében a kérdés, hogy mi a fenéért van még moderátor rangjuk ezeknek? A főadmin nem tudja elvenni a rangot, nem tudja kezelni a fórumot, vagy mi? Jó, nézzük tovább, adminisztrátorok. Hát ők is tömegesen vannak. Itt valamivel jobb a helyzet, három admin lépett be ma vagy tegnap, és egy november végén. Három full inaktív. Ami még érdekesebb, hogy van aki szeptember közepe fele járt az oldalon és ki van írva adminisztrátornak egy hír gyanánk, a többiekkel. Érdekes. Nem nagyon frissítik az oldalt ezek szerint, és hát no, ez így akkor sem stimmel nekem. Bárhogy is nézzük, ez egy jó 6 pontot megérhet, annál többet biztos nem.

- mesélő(k) és kalandmester(ek): külön mesélők/kalandmesterek nincsenek ha jól látom, egy-két admin karakter, vagy valaki visz kalandot. Ahhoz képest, hogy elég réginek mondható a fórum, nem épp bővelkedik kalandokban. Három kaland volt meghirdetve, dén júniusban, szeptemberben és októberben. Addig mintha nem lett volna. Érdekes... mivel nulla rendezési lehetőség van a fórumon, és még csak be sem linkelik a kalandjelentkezős témákba az egyes kalandkezdő hozzászólásokat, vagy valamit, így sajnos nem tudtam elolvasni őket. Nem túl meggyőző ez az egész. Azon az alapon, hogy nem tudom rámondani semmire, hogy nem lenne jó, hisz nem látom, nincs róla infó, ezért abból kell kiinduljak, hogy mégis az. Ettől függetlenül nem szívesen adnék ide 8-nál több pontot, így annyit kap az oldal.

- a játékosok, és a közösségi lehetőségek (ooc fórum, chat, stb.: Van csevegő része a fórumnak (oof téma), bár elég elhanyagolható, és a fórumrész alján található meg. Utolsó üzenet ugyan tegnap érkezett oda, de a legtöbb ottani téma több hónapja inaktív. Továbbá van egy chat is, a fórm alatt. A szokásos ingyenesen odaszúrható chat, amibe bárki, bármilyen néven beírhat. Nem túl meggyőző minden esetre. Inaktivitás uralkodik az off részén a fórumnak. A chaten beszélgetnek páran, dehát... úgy 6 pontot érdemel meg ez a rész.

Világ:

- fajok, kasztok kidolgozottsága, karakteralkotás és fejlődés: ez egy Naruto alapú játék, így fajokat ne várjunk. Ezért erre nem is térnék ki. Kasztok sem igazán vannak, leginkább az a fontos, hogy ki melyik országhoz tartozik, és milyen ninja (genin, junin, stb.). Ez rendesen meg van oldva, külön rangokat hoztak rá létre a fórumon. Lehet, hogy a készítők is úgy gondolták, hogy ez nagyon nem elég (én is így gondolom), ezért hozhattak be két kasztot a fórumra: fejvadász és szamuráj. Kár, hogy az egyik csak meghatározott karakterek számára érhető el, míg a másik csak egy országhoz tartozóknak (akik alig vannak, szinte egy játékost sem érint). Hát-hát. Elég gyengécske. 4 pont.

- helyszínek, helyszínleírások, maga a világ, amiben játszani lehet: játéktér van bőven. Sok is, túl sok. Leginkább két országban játszódik a játék, a többi több, mint 10 csak körítés hozzá. A legtöbb országról van leírás, nem is rossz, viszont a többivel mi lesz? Semmi? Érdekes. És akkor még arról sem esett szó, hogy a legtöbb helyszín egy pár szóból álló kis semmit kapott leírásként. Szinte semmi információtartalma nincs, csak azért vannak ott, mert témanyitáskor kell egy kezdő hozzászólás. A világ is elnagyolt, dugig van teljesen felesleges helyszínnek, ahol kb. senki nem játszik. Hát ide úgy 7 pontot tudok adni.

- a világ alakulása, változása a játék előrehaladtával: valami alakulás az van, klánhelyszínek jönnek létre, meg hasonlók. Ez egyértelműen jót tesz. Ide adok 5 pontot, azaz a maximumot.

Megvalósítás:

- oldal kinézete, design, átláthatósága, és használatának könnyedsége: most nagyon gondolkozom, hogy nulla, egy vagy két pontot adjak ide. Az oldal nem néz ki jól, sok helyen olvashatatlan a szöveg (pl. chat), egy csomó helyen angol, ráadásul a rakat felesleges kis képecskével még tovább csúnyul a szimpla kék kinézet, ami még a szemet is picit bántja. Felhasználóbarátnak picit sem mondható: rengeteget kell görgetni, nehéz megtalálni egy csomó dolgot, a felhasználók listája nem rendezhető, és az adminoknak kb. csak azon keresztül lehet írni, stb. Maradjunk az egy pontnál, mert a háttérkép az szép, csak épp nem látszik mi van rajta, mert bután van berakva.

- az oldal egyedi kialakítása, nem egy sorozatból, vagy egyébből készült játék: ezen nincs mit átbeszélni. Nulla pont.

- az oldal egyedi felépítése, és a sablontól eltérő elemei: szintén nulla. Semmi egyedi elemet nem tartalmaz külön. Még a képeket is máshonnan szedegették, ami még rendben is lenne, de ilyen környezetben, hogy a többi sem egyedi, picit sem...

Egyéb:

Próbálok valami jót kigondolni, mit lehetne ide írni, de sok minden nem jut eszembe. Nem kéne az oldalnak a toplistán elől lennia, nagyon nem. Nem is tudom, hogy jutottak oda, hisz a legaktívabb öt oldal közé csöppet sem tartozik. Mázliuk va, hogy vannak néhányan akik szorgosan kattintgatnak a toplista likjére. Azért +2 pontot had adjak, nem másért, minthogy nem brutálisan tragikus a legtöbb admin helyesírása, pedig hát, általában az ennyire hozzá nem értők által összerakozz oldalak tulajai még borzalmasan helytelenül is szoktak írni.

Összesítés: az oldal jó lehet egy kis játékra, de nehezen kezelhető, néhál túl szűk keretet ad, néhol pedig nem elég tágat. Össze-vissza inaktívkodnak a staff tagok, akikből ráadásul feleslegesen sok is van. Összességében nem túl jó oldalnak nevezném, bár akár érdekesnek is mondható játék folyik rajta. Összeszámolva, összesen 39 pont a százból. Elég gyenge. Lehet én voltam túl kritikus, de a véleményem szerint, ez az oldal ennyit ér meg.

A játékot itt érhetitek el: www.narutoarrives.proboards.com

Köszönöm a figyelmet!

Eralion

U.I.: Nem értesz egyet valamivel, vagy más véleményed van? Írd le kommentben! Nem értesz egyet valamivel, vagy más véleményed van? Írd le kommentben! Szigorúan kulturált keretek között! A kritikákkal nem lehúzni akartam az oldalakat, vagy épp felemelni, egyszerűen a véleményemet írtam le, ezt tartsd szem előtt!

Címkék: frpg régi kritika

Hamvakból való feltámadás

2010.12.03. 13:31 | Eralion | Szólj hozzá!

Sziasztok!

Magánjellegű teendőim miatt sajnos az elmúlt időben nem nagyon tudtam foglalkozni a bloggal, de jelentem: visszatértem. Szerintem észrevettétek, hogy jó ideje nem érkezett egy új cikk sem, és már a kommentek is abbamaradtak. Most megpróbálnám feltámasztani az oldalt, hátha megyek vele valamire. :)

Egy cikket töröltem az oldalról, méghozzá a Kalandok Harca kritikát. Ezt azért tettem, mert az oldal már jó ideje elérhetetlen - legalábbis számomra. Így három kritika maradt az oldalon. Ezek mellé fogok most még néhányat írni - legalábbis megpróbálkozom vele -, illetve lehetséges, hogy egyik-másik kritikát újraírom, mert közben az oldal megváltozott. Az utóbbi nem biztos. :)

Nos, újra nekiállok az irogatásnak, remélem most több szabadidővel. Alapvetően fenntartom, hogy olyan oldalaknak írok kritikát, akik kérik, de ettől függetlenül lesz, hogy saját magamtól ragadok tollat (billentyűzetet), hogy megosszam veletek a gondolataimat. Jó olvasgatást. :)

Eralion

Címkék: csak úgy

Csillagkapu Multiverzum kritika

2010.08.10. 15:00 | Eralion | 3 komment

Sziasztok!

Most a Csillagkapu Multiverzum kerül terítékre. A játékot itt érhetitek el: www.csillagkapu.szerepjatek.eu

Közzésg:

- adminisztrátor(ok), moderátor(ok): 1 admin, és 2 moderátor karakter van. Admintól összesen 3, moderátoroktól 0 üzenet van  fórumon. Ez már feltűnt az elején. Mégis, akkor miért vannak? Nem segítenek a játékosoknak? Ezt úgy könyveltem el magamban, hogy biztos van másik karakterük, akivel aktívan fent vannak, esetleg hozzászólásokat moderálni van az a pár karakter. Ők tudják... Viszont ettől függetlenül meglepett, hogy az egyik moderátor kari 5 napja, a másik meg hónapokkal ezelőtt volt utoljára belépve. Ez így már picit sántít. Annyi biztos, hogy viszont nagyon érti a dolgát az admin, mert jól moderált fórum (persze, ez a tagokon is múlik) és igen szépen összeszedett anyagok vannak fent. Összességében 10 pont ide.

- Mesélők, kalandmesterek: az oldalon 2 mesélő karakter van. Ebből az egyik mondható csak kifejzetten aktívnak - ő büszkélkedhet is 800 hozzászólással. A másik mesélő téma indításra van csak használva - miért, nem jó az admin karakter? A kérdésem, mi lesz, hogyha az egy nagyon aktív mesélővel valami történik? Persze, nem szívesen festem az ördögöt a falra, ne történjen semmi baj vele, de ha történne, akkor igencsak gondban lenne véleményem szerint az oldal. Kevés lábon áll e szempontból. Ízlések és pofonok, ide összesen 11 pontot adok, mert végül is, nem rossz egyáltalán a "csapat".

- Játékosok, közösségi lehetőségek:Van chat, kidolgozott ooc fórum, és szép kis közösség. Mondjuk nem tartom normálisan, hogy jóval több ooc hsz van, mint ic, de ettől függetlenül, ide tutira jár a max, 15 pont!

Világ:

- fajok, kasztok kidolgozottsága, karakteralkotás és fejlődés: lehet, én vagyok vak, de nem találtam segédletet karakteralkotáshoz. Ha van is, a karakteralkotás fórumrészlegben biztos nincs, valahol eldugva lehet. Persze, lehet én nem vagyok csak képes megtalálni. :) Ez nagy hátrány. Fajok vannak, jah. Kettőhöz van jó leírás, kettőhöz van egy igencsak hiányos, pár soros valami. Sőt, jobban megnézve, nem is négy faj van, mégis csak négyhez találtam leírást. Érdekes. Itt még van hova fejlődnie szerintem az oldalnak. 10-ből erre 3 pontot tudok adni csak.

- helyszínek, helyszínleírások, maga a világ: szépen rendszerezve vannak a helyszínek, és ez nagyon tetszik. Kár, hogy van, ahol egyáltalán nincs róla említésre méltó információ, ezeket valahogy lehagyták. Mégis honnan kéne tudnom, hogy pl. mi van Yu zászlóhajóján? Talán nézzem meg azt a részét a sorozatnak? De én FRPG-t jöttem játszani, nem sorozatot nézni. Ezért sajnos ide csak 8 pontot tudok adni.

- a világ alakulása, változása a játék előrehaladtával:Úgy láttam a mesékkel együtt a helyszínek valamelyest alakulnak. Igazából nem nagyon sikerült végigolvasnom több záz hozzászólást, ezért ha ide az 5-ből 4 pontot adok, szerintem korrekt. Szerintem!

Megvalósítás:

- oldal kinézete, design:nagyon kék, nagyon-nagyon. Túl kék. Nem néz ki rosszul, de unalmas egy idő után. Ráadásul a kéken a sok helyen fejhér betű... ezen kívül rettentően zvar a bal oldalt folyamatosan velem szórakozó menü. Közepes minőségű szerintem kinézetilg az oldal, így 5 pontot adnék rá a 10-ből.

- az oldal egyedi kialakítása, nem egy sorozatból, vagy egyébből készült játék: hát itt aztán minden sorozatból készült, de ettől függetlenül egydinek mondható. Nekem megér 2 pontot.

- az oldal egyedi felépítése, és a sablontól eltérő elemei: SMF fórum, de nem a szokásos sablonnal, ezt még ne láttam. A banner jó... szépen el van rejtve a vendégek elől, amit el kell. 4 az 5-ből reálisnak tűnik.

Egyéb:

- Teljesen jó FRPG. Aktív, jó csapat, jó hangulat. Minden stimmel. Ide plusz pontnak a 10-ből egy 8-at szívesen adok.

Összesítve: még néhány tartalmi infót fel kéne dobni az oldalra, mást is be kéne fogni mesélésre, hogy ne történjen semmiképp se baj. Amúgy nagy grat, nagyon jó úton haladok! Így 70 pont a 100-ból.

A játék a www.csillagkapu.szerepjatek.eu oldalon érhető el.

Köszönöm a figyelmet!

Eralion

Nem értesz egyet valamivel, vagy más véleményed van? Írd le kommentben! Nem értesz egyet valamivel, vagy más véleményed van? Írd le kommentben! Szigorúan kulturált keretek között! A kritikákkal nem lehúzni akartam az oldalakat, vagy épp felemelni, egyszerűen a véleményemet írtam le, ezt tartsd szem előtt!

Címkék: frpg régi kritika

Lanawin kritika

2010.08.10. 15:00 | Eralion | 64 komment

Sziasztok!

Egy kis kiritika a Lanawin FRPG oldalról. A játék itt érhető el: www.lanawin.hu

Közösség:

- adminisztrátor(ok), moderátor(ok): sok helyen, sokszor láttam már a Lanawin adminjáról a következő fogalmakat: bunkó, nagyképű, stb. Lehet, hogy ezzel magamat dobom a süllyesztőbe, de: egyrészt, szinte mindig láttam ésszerű okot, amiért ilyen lehetne - nagyképű, mert jól megy az oldala, és van mire nagyképűnek lennie. Tehát nem is annyira nagyképű, csak szeret dicsekedni, és megvédi az oldalát. Nem szereti a negatív kritikát, úgy gondolom. Bunkónak is úgy láttam, akkor bunkó, ha vele szemben azok mások. Persze, nem mondom, hogy ez a nagyképűség és a bunkóság jó dolog, ez nem igaz, sőt, de gondoljatok bele az ő helyzetébe, ha állandóan támadja mindenki. Aktivitásról: az oldalon az admin napi sok órában fent van, szinte folyamatosan aktív, és rendkívül segítőkész. Állandóan nyaggattam, és az ooc fórumon beírva többektől láttam, hogy ugyan ezt tették, és mindig hamar kaptam választ, és ugyan nagyon érzelemmentes volt (tehát ő kötelességből segít, mivel admin, és nem azért, mert jól esik neki segíteni másokon), de a témával kapcsolatban mindig a legapróbb részletekig kielégítő választ kaptam. Én már háromszor elvesztettem volna a türelmemet - ő nem tette. A moderátorokról annyit, hogy az oldalon új moderátorok vannak, a régiek valahogy eltűntek. Alapvetően a moderátorok nem túl aktívak, ám mikor az admin nem tudott egy hétig a fórum közelébe menni, akkor nagyon nagyon aktivizálódtak. Ezért erre a részre én 9 pontot szavazok meg a 12-ből, bárki, bármit is mondjon.

- Mesélők, kalandmesterek: az oldalon 5 mesélő van, abból kettő inaktív már egy ideje, és ha jól láttam, akkor az árvíz óta (ooc fórumra beírta az admin). Volt kaland, ami közel egy hónapig ált, de utána másik mesélő átvette. Vannak döcögős kalandok, de alapvetően olyanok, amik elvárást simán teljesítik. Külön téma is van minden kalandnak, jól va megoldva. A 14-ből 13 pontot szavazok meg.

- Játékosok, közösségi lehetőségek: van egy nagyon jól kialakított ooc részleg, van egy elég jónak mondható chat (most lett jóra fejlesztve, bár azért ennél jobb chat falat is láttam már), és alapvetően ooc részen is pörög az élet (már amennyire egy kis FRPG oldalon pörögni tud). A játékosok egymás közt is elvannak, nem csak, hogyha egy admin/moderátor jelen van. Új oldal, ezért nincs összekovácsolódott közösség még annyira. Ezért is a 14-ből csak 8 pontot tudok adni.

Világ:

- fajok, kasztok kidolgozottsága, karakteralkotás és fejlődés: a fajokról és  kasztokról van ugyan leírás, de szerintem a fele legalább nem sikerült túl jól. Bár a kasztok még csak-csak, de a fajok elég hiányosak. Vanak jók közülük, de azok sem mindig pont az adott faj tulajdonságairól szólnak. Eléggé gyengének ítélem meg ezt a részt. A karakteralkotás sem olyan jó a meglátásom szerint: túl gyenge karakterrel kezdünk. Egy két-három hetes játék után többszöröse olyan erős karakterünk lehet, mint az elején. Ezért a fejlődés sem az igazi. De nagyon tetszik, hogy az értékek alapján automatikusan számol a fórum, és ahhoz képest, hogy 6 tulajdonság, és több mint 10 képesség van (talán 15 is), szinte mindnek van jeentőssége. Ezért, és csakis ezért adok 4 pontot.

- helyszínek, helyszínleírások, maga a világ, amiben mozgunk: a világ szerintem nagyon jól el van találva. Teljesen egyedi, saját fejlesztésű. A világtérkép szuper, és a helyszínekről elég jók a leírások. A város, amiben játszunk, egy elég jó történetet kapott. Kár, hogy még nem olyan aktív a fórum, hogy más városok is megnyíljanak. 15-ből 13 pontot adok rá.

- a világ alakulása, változása a játék előrehaladtával: ez is el van találva. A kalandok folyamán vannak helyszínek, amik megváltoztak. Sajnos új helyszínt nem láttam létrejönni, de kárpótol az is, hogy amit a játékosok út közben kitalálnak, és átalakítanak, annak nyoma marad a világban. Egyértelműen 5-ből 5.

Megvalósítás:

- oldal kinézete, design: ezen szerintem sok vita nincs. Egyszerűen kezelhető, és röviden: jól néz ki. Egy apróság, hogy Firefox alatt tökéletes csak az oldal, a többi böngészőnél kisebb gondok vannak, ezért 1 pontot levonnék, így ide 9 jár.

- az oldal egyedi kialakítása, nem egy sorozatból, vagy egyébből készült játék: egyáltalán nem sorozatból készült, ám a szokásos fantasy fajokat kapta meg az oldal - bár van, ahol teljese más köntösben. 5-ből 3 pont.

- az oldal egyedi felépítése, és a sablontól eltérő elemei: azt hiszem, ezzel sem vitatkozik senki. 5-ből 5. A játéklehetőségek kiválóak. Nem egyszerű FRPG oldal. Szinte mintha egy FRPG-re ráépülne egy rendes online szerepjáték. Nagyon el van találva szerintem.

Egyéb:

- Teljesen egyedi oldalról beszélhetünk, ami még elég gyerekcipőben jár. Úgy gondolom, rendszerezni kéne kicsit a dolgot, jobban kitalálni a fajokat és a kasztokat, és sokkal, de sokkal jobban belőni a karakterfejlődést, és indulást. Ide +3 pontot szavazok meg.

Összesítés: a játék egyszerűen jó. Vannak hibái, de mind olyan hiba, amit egy átlagos játékos úgy vesz, hogy "ez csak egy játék" és túllép rajta. Éppen ezért kaphatott ennyi pontot. A hibája a karakterfejlődés, és az ahhoz kapcsolódó rendszer. Összesen 72 pont jár a 100-ból.

A játékot itt érthetitek el: www.lanawin.hu

Köszönöm a figyelmet!

Eralion

Nem értesz egyet valamivel, vagy más véleményed van? Írd le kommentben! Nem értesz egyet valamivel, vagy más véleményed van? Írd le kommentben! Szigorúan kulturált keretek között! A kritikákkal nem lehúzni akartam az oldalakat, vagy épp felemelni, egyszerűen a véleményemet írtam le, ezt tartsd szem előtt!

Címkék: frpg régi kritika

Cyberpunk 2020 2092 (Mars) kritika

2010.08.10. 15:00 | Eralion | 1 komment

Sziasztok!

Egy kis kritika... Az oldal Cyberpunk szerepjáték alapokon nyugszik. A játékotitt érhetitek el: www.cyberpunk.hungarianforum.net

Közösség:

- adminisztrátor(ok), moderátor(ok): Nem nagyon látok aktivitást az oldalon sajnos. Moderátort pl. egyáltalán nem sikerült kiszúrnom (vagyis van egy, de ő ikább mesélő). Ilyen téren elég zegényes az oldal - bár tény, nem is kell több. Viszont, amint megdöbbentem, hogy az admin karakter 11 napja (!!!) nem volt belépve. Erre az ismeret hiánya mellett is bátran mondom, hogy maximum 8 pontot ér meg, így annyit adok.

- Mesélők, kalandmesterek: Egy mesélője van jelentleg az oldalnak, és ős is egy csapatot visz már. Érdekes. Ugyan nem nagy oldal, 2-3 mesélő bőven elég lenne, de 1? És az admin miért nem mesél ilyenkor. Bezzeg a moderátor mesél is... Hmm, hmm. Van egy zárt kaland, ami lezárt fórumrész, úgyhogy oda nem nagyon tudtam benézni, ám a nyílt kalandban azt vettem észre, hogy van, hogy napokat kell várni a mesélőre. A duplapostok (egymás után kettő, egy helyett) is elég gyakoriak, bár ezek néha érthető okokból vannak, de nem egy helyen volt, ahol simán egybe lehetett volna venni (persze, ez nem olyat egetrengető dolog). Összeségében ide 7 pontot adnék.

- Játékosok, közösségi lehetőségek: nincs kidolgozott ooc részleg. Van valami, aminek a nagy részét elfoglalja a szabályzat, meg minenféle leírások. Ráadásul zárt kaland - mi az, hogy zárt kaland? Egy fórumos játékban? Hisz a karakter úgysem egyenlő a userrel - nem elég csak megmondani másoknak, hogy bocsi, de itt most csak mi játszunk? Így még olvasni sem lehet. Van egy chat viszont az oldal alján ami jó, de akkor minek van chatfórum az ooc-ben? Érdekes. Ide 5 pontot adnék.

Világ:

- fajok, kasztok kidolgozottság, karakteralkotás és fejlődés: bárhogy is nézelődtem, a leírásokban nem nagyon találtam meg egy fontos dolgot, amit kerestem, ez pedig a karakterfejlődés. Ok, a karakteralkotás szuper, jó a kidolgozottsága, rengeteg lehetőséget nyújt, egyszerűen jó. Ám hogyan tovább? Azzal a karakterrel játszunk? Vagy csak kalandok folyamán fejlődik? Erre nem találtam választ. Lehet, hogy van, de nézzétek el nekem, nincs időm azért az összes hozzászólást elolvasni, ami a fórumon található. Ezért erre a részre 8 pontot adok.

- helyszínek, helyszínleírások, maga a világ, amiben mozgunk: csodásan kidolgozott helyszínek vannak, egészen a részletekbemenőleg. Több kontinensen is átélhetjük a játékélményt, a leírásokban sem szűkölködik az oldal. Itt viszont azért vonnék le három pontot, mert maguknak a helyszíneknek van, hogy nincs lírása, illetve elég zavaró, hogy reg nélkül nem olvasható - miért nem? Ha én meg szeretném nézni milyen a játék reg nélkül, miért nem tehetem? 12 pontot szánok ide.

- a világ alakulása, változása a játék előrehaladtával: egyértelműen 5-ből 5 pont. Részeletesen ki van fejtve, évekre bontva, hogy mi történik.

Megvalósítás:

- oldal kinézete, design: kezdeném azzal, hogy elég rosszul vesz ki magát, ha minden nagyon sötét, de van 1-2 nagyon kiemelkedő dolog. Pl. admin neve lilával van írva. Egyszerűen zavarja a szemem, mindig oda kell néznem... rossz. A háttérkép 1024px-es magasságnál nagyobb képernyőn ismétlődik, nem húzódik ki, így megtörik a háttér. A sablont már másik 80 fórumon láttam, még csak picit sem változtattak rajta, nincsenek egyedi képek. A használhatóságról annyit, hogy egy magyarosítás sincs rajta, angol szinte minden, ami eléggé megnehezítheti sokaknak a dolgát. És rengeteget kell görgetni, ha akarunk valamit.  A banner viszont figyelemre méltó. A banner miatt 3 ponttal növelem az értékelést, így 4-et adok ide.

- az oldal egyedi kialakítása, nem egy sorozatból, vagy egyébből készült játék: ez igazából az a rész, ami a saját világoknak egy kis plusz pont. A legtöbb világ 0 pontot kap ide, mert egy már meglévőt használnak - itt is ez a helyzet.

- az oldal egyedi felépítése, és a sablontól eltérő elemei: a designnél már említettem, hogy ezt a sablont mások is előszerettel használják - ami nem lenne gond, nem nulláznám csak ezért ezeket a pontokat. De semmi olyan nincs benne, ami egyedi - vagyis: a banner csak. Nem nagyon találok képeket, és mindenféle olyan elemet, ami vagy díszit, vagy hasznos bármilyen szempontból. Ezért ide 1, azaz egy pontot adok az 5-ből.

Egyéb:

- Alapvetően nagyon jó ötlet ezt a játékos átforgatni fórum alapokra. Ezért +2 pont itt. Rengeteg munka van a leírásokban, gondolom másolták egy pdf-ből, de még így is - egész átlátható a fórum azért, a témacímek jól vannak megválasztva: +2 pont. Ám ennél többet nem tudok hozzáfűzni, így erre a részre összesen 4 pontot kell adjak.

Összesítés: a játék nagyon jó lenne, ha lenne játékos, lenne 1-2 plusz mesélő (volt, de már nincs...), illetve, ami a legfontosabb szerintem, amit a tanácsok frpg készítőknek cikkbe is leírtam: ne hozzon létre senki több, mint 100 helysíznt 10 játékosnak. A legtöbb helyszín üres, ahol van írás, ott is csak 1-2. Csak pár helyszín van, ahol tényleges játék folyik. Nem véletlenül tűnik ennyire kihaltnak.

Pont: A maximum 100-ból összesen 54-et sikerült összeszednie az oldalnak.

A meglátásom, hogy van egy jó világ, és kész. A világ marha nagy, elég lenne csak a tizedét a játékosok elé tárni. De eddig, szerintem, ez a játék nem több, mint egy jó világ.

A játékot itt érhetitek el: www.cyberpunk.hungarianforum.net

Köszönöm a figyelmet!

Eralion

Nem értesz egyet valamivel, vagy más véleményed van? Írd le kommentben! Szigorúan kulturált keretek között! A kritikákkal nem lehúzni akartam az oldalakat, vagy épp felemelni, egyszerűen a véleményemet írtam le, ezt tartsd szem előtt!

Címkék: frpg régi kritika

Csak, hogy legyen valami új is

2010.07.28. 23:39 | Eralion | 16 komment

Sziasztok!

Pár napja már nem írtam, és még 1-2 napig ne fogok, mert az első kritikákon dolgozom. Ezért gondoltam, írok azért valamit ide, hogy ne tűnjön annyira elhagyatottnak a blog. :)

Első körben, kezdenek jönni a kommentek, aminek nagyob örülök. Ha Te még nem írtál, akkor nosza, rajta. Vegyél Te is részt a beszélgetésben. Minél többen vagyunk, annál jobb, annál több oldalát látjuk a dolgoknak, azáltal, hogy más is leírja a véleményét.

Viszont ha nem is kommentelsz (ha igen, akkor is nyugodtan), lenne egy pofátlan kérésem: kérlek rakj ki az oldalra, frpg fórumodra egy linket, ami erre a blogra mutat. Nagyon megköszönném, és cserébe majd egy kritikával tudnám viszonozni. Ha jelentkezel.

Mivel, amint kiírtam, hogy kérés nélkül írok kritikát, rögtön többen is írtak, hogy az ő oldaláról is, az ő olaláról is. Ennek nagyon örülök, és most ünnepélyesen is kijelentem, csak kérésre írok FRPG kritikát. Tudom, kicsit fura, de hát így alakult. Aki eddig jelentkezett, annak nem kell, fel van írva. Aki nem, az kérem jelentkezzen e-mailbín, vagy kommentben, köszönöm.

Ezen kívül, ahogy látom, sajnos az frpg.hu most is be van halva, és már egy ideje ilyen. Addig, amíg nem lesz újra elérhető, itt meghúzhatjátok magatokat, lletve, ha valaki tud valamit az frpg.hu-ról, megíhatná itt kommentben, hogy mi a helyzet.

Nos, így hirtelen most csak ennyi.

Eralion

Címkék: csak úgy régi kritika

Freestyle, és storyteller - ne legyünk zavarban a fogalmak terén

2010.07.23. 01:50 | Eralion | 10 komment

Sziasztok!

Ez a bejegyzés most már a http://frpg.hu oldalon is megtalálható, méghozzá a blogjukban, a http://frpg.hu/blog -on, pontosan ezen a webcímen: http://frpg.hu/blog/Freestyle_es_storyteller

A freestyle és storyteller játéktípusról általában tévhitek szoktak keringeni a világhálón, és a játékosok között. Ez a cikk azért jött létre, hogy ezeket a tévhiteket eloszlassa. Köszönöm a segítséget Jose Vasquez Vergara-nak (Cyberpunkt admin) és Földesi Benjamin-nak (KalandokHarca admin), hogy hajlandóak voltak tisztázni bennem is a fogalmak valódi jelentését. A fogalmak sok évvel ezelőttre nyúlnak vissza, (1990) és az eredeti/"ős" jelentéseiket tárom itt most elétek...

Storyteller, avagy "Történetmesélés", vagy "Kalandmesélés":

"A szerepjátékok kapcsán a Storyteller fogalmat először a White Wolf cég vezette be a Vampire the Masquarede játéka kapcsán. Sajnos nem védette le és azóta boldog boldogtalan freestylesek is használják TÉVESEN."

Egy kis történetelem. Gary Gygax-nek a felfogása a szerepjátékról majdnem 50 évvel ezelőttől egészen 15 évvel ezelőttig nem volt más, mintsem alkossunk néhány egyszerű karaktert, rakjuk be őket egy földalatti labirintusba, ott menjenek a fejük után, néha rakjunk eléjük egy-egy szörnyet, győzzék le, vegyék el a tárgyaikat, és már mehetnek is tovább. De ez a játékstílus nem nagyon kedvezett azoknak, akik pár hónap után úgymond ráuntak a dologra. Egyre inkább szükség volt valami változtatásra, valamire, ami izgalmat visz a játékba. Elsőre bonyolultabb, összetettebb karakteralkotással próbálkoztak, no meg más szörnyekkel, még több tárggyal, stb. Érthető hát, hogy a játékosok, és rajongók egy idő után hiányolni kezdték a szerepjáték két fontos, sőt, legfontosabb elemét: a személyiséget és a cselekményt.

( Forrás, bővebben: http://rpg.hu/iras/mutat.php?cid=2461 )

"A Storyteller a RPG világban karakterközpontú és nem kalandközpontú meséket jelent, a kalandok a karakterekre vannak szabva egyfajta személyes mesék amik szervesen a karakterekhez kapcsolódnak."

Tehát a storyteller játékstílus mese/kaland, ám az mindenképpen a karaktereket, és azok interakcióit helyezi előtérbe. A storyteller játékstílus első változatait nevezik a szerepjáték reneszánszának, azaz újjászületésének is. Ezen játékforma előtt az elterjedt stílus a labirintusokban való mászkálás, szörny ölés, és azok tárgyainak elvétele volt (lásd: fentebb). Ám, ugyan ez a kezdő játékosoknak egyszerűbb volt, a haladókat korlátok közé zárta - túl sablonos volt, ezért jött az újítás.

"A storyteller, vagyis "kalandmesélős" játéktípus egy bizonyos előre megírt történetszál alapján játszódik le. Ebben a típusban a résztvevőknek valamiféle problémát kell megoldaniuk, ami lehet akár egy tárgy megszerzése, egy szörny legyőzése, egy hely felderítése, stb. A lehetőségek száma végtelen. A résztvevők hozzászólásai a történet körülményeit és végkimenetelét változtatják meg, de a történetszál maga, ugyan az marad. Rendszerint fórumon egy mesélő, kalandmester bonyolítja le az ilyen játékokat, és egyszerre több, akár 6-7, vagy bármekkora számú résztvevő is jelen lehet."

A storyteller játékstílus röviden összefoglalva (a fórumos játékokra levetítve természetesen, hisz a blog mondhatni csak azzal foglalkozik), hogy egy előre kitalált játéktörténetet vezényel le a kalandmester, ám nem a kaland áll a központban, hanem az egyes karakterek.

Egyszerű példa: egy KalandMester vagy Mesélő kitalál egy kalandot, amit utána szépen elmesél a fórumon. Amit megszokhattatok mindannyian. Van egy alap story, de ettől eltérhetnek a karakterek azzal, hogy az interakcióikkal elmennek a másik irányba - de végül mindenképpen a fő csapásirányt követik, a mesélő segítségével.

Freestyle, avagy "Szabad stílus":

A freestyle játékról tévesen terjedt el az az információ, hogy nincs mögötte világ. De, van! Van világ, és vannak fajok, kasztok. Különben miben is játszanánk? Ám nincs rendszer mögötte, és sokkal szabadabb minden téren. Sajnos az előnye a korlátja is egyben, hisz egy kezdő játékosnak a freestyle túl tág lehet, nem tudja kiélni benne magát, viszont egy haladó szerepjátékos kényelmesen el tud benne helyezkedni, és onnantól csak a fantázia szabhat határt!

"A freestyle, vagyis "szabad játékosi epizódok", vagy ha úgy tetszik a "szabad játéktípus" korlátlan lehetőséget nyújt a résztvevők számára, ámbár ez a korlátlanság egyben a játék határait is jelenti. Alapvetően egy olyasfajta játékmodort takar ez a fogalom, amelyben előre nincs megírva egy kalandtörténet, így a történetszál szabadon változhat a játékosok hozzászólásainak hatására. A határt csak a játékosok képzelete, fantáziája adja meg, és így a szerepjátszásban kezdők igen szűk keretek között mozoghatnak. A tapasztaltabb játékosok ebben a fajta játékmódban is átélhetnek izgalmasabbnál izgalmasabb történeteket karaktereik által, és még össze sem kell beszélniük."

Azaz a freestyle lényege, hogy nincs előre meghatározott kaland. A jelenlegi fórumos játékok jelentős része ebbe tartozik, és néha átmegy storytellerbe, egy-egy kaland során, amit a KM, avagy Mesélő vezényel le.

"1. Variáció: Se mesélő, se szabályok, a játékosok egymás közt jól el vannak.
2. Variáció: Mesélő van, ám szabályok nincsenek, ennek hatására a mese inkább helyzetgyakorlat, igazi izgalmakkal teli fordulatot nem tartalmaz, ha van kihívás az inkább szellemi és logikai lehet."

Ez pedig a két alkategóriája a freestyle típusú játéknak. Van, hogy nincs mesélő, és ebben az esetben a játékosok csak önmaguk játszanak. Lásd: a mostani FRPG oldalak többsége. Itt is bejöhet a képbe egy mesélő félúton.

Példa az első variációra: bármelyik FRPG-ben, ha mesén kívül vagy, akkor szinte biztosra vehető, hogy ebben a játéktípusban játszol. Ha odalépsz a karaktereddel egy másik karakterhez a kocsmában, elkezdenek dumálni egymással, aztán közösen alkottok/nak valamit mesélő nélkül, egy megadott világban (de alig pár szabállyal - hisz 10-12 pont összesen egy fórumszabályzat, és annak a fele nem is az üzenet tartalmával foglalkozik, tehát lényegében semmilyen szabályzat nincs) akkor bizony Ti éppen az első variációs freestyle játékot játsszátok.

Példa a második variációra: Összehaverkodtatok, és elmentek együtt várost nézni. Hirtelen a semmiből a mesélő hoz egy részeg NJK-t, aki rátok támad. Nincs története annak, amit ír, csak egy adott helyzet van, amit meg kell oldani - nos, ez a második variáció.

 

Remélem eme kis szösszenet kinyitotta a szemeket. A forrás: internetes kutatásom ; 7,5 + 17 év asztali RPG tapasztalat (hála két segítő személyemnek, akiket már említettem)!

Köszönöm a figyelmet!

Eralion

Neked mi a véleményed a bejegyzésről, annak tartalmáról? Írd meg kommentben, katt ide!

Címkék: szerepjáték freestyle storyteller frpg

Kérés nélküli kritikák...

2010.07.22. 16:10 | Eralion | 4 komment

Sziasztok!

Úgy döntöttem, mégis csak írok kritikát úgy is, hogy arra nem kért senki... végülis ez egy blog. A kritikához az oldal alanyokat négy helyről is veszem, és, hogy senki ne érezze magát kivételezettnek, az első néhány bejegyzést / kritikát / bemutatót (nevezd aminek szeretnéd) egyszerre publikálom. Ez elsőre 5 oldalt jelent elképzeléseim szerint.

Ha még az előtt írsz nekem e-mailt (bal oldalt az e-mail íráshoz találsz linket, az FRPG oldalak részben), hogy Te is szeretnél kritikát az oldaladról, mielőtt befejezném az eső ötöt, akkor pluszba a Tiéd is mellékerülhet természetesen, így az elsők között lesz publikálva.

Hogy ez miért jó? Nagyon jó kis reklámlehetősége az oldaladnak, és megláthatod, hogy az én kis szubjektív véleményem szerint, milyen az oldalad. De aztán nem megsértődni, ha esetleg lepontozlak, mert egyrészt, nem biztos, hogy az tényleg úgy van, ahogy én látom (sőt...), másrészt pedig, ez csak egy egyszerű kritika, semmi hátrányod nem származik belőle, sőt, akár tanulhatsz is a dologból.

Szóval várom e-mailban a webcímeket. Én már ötöt kiválasztottam, örülnék, ha más is jelentkezne.

Eralion

Címkék: régi kritika

Tanácsok FRPG készítőknek

2010.07.22. 03:29 | Eralion | 27 komment

Sziasztok!

Még így az éjszaka közpén egy kisebb szösszenet arról, hogy miket is kéne egy fórumos szerepjáték oldal készítőjének figyelembe vennie.

Első körben, ahhoz, hogy létrehozzunk egy FRPG-t, nem árt, hogyha legalább egy évet játszunk előtte máshol. Ez szerintem alapkövetelmény. Csak, hogy tudjuk, hogy is működnek a dolgok, és, hogy mit miért kell.

Ezután a legfontosabb talán a világ kidolgozása. Azért nem a szabályrendszer, mert a szabályok nagy része úgyis a már jól ismertek lesznek, talán egy-két kivétel, valami kis plusz, vagy épp, hogy kevesebb. Egy olyan világot érdemes kidolgozni, ami pár száz karakternyi játékost könnyedén be tud fogni, ám nem szabad elkövetni azt a hibát, hogy ezt rögtön az FRPG indítsánál a játékosok elé tájuk - NAGYON FONTOS, hogy kezdetben csak annyi helyszín legyen, hogy ha csak néhány játékos is van, ne látszódjon üresnek a fórum. Egy gyors példa: van egy fórum 150 helyszínnel, és van 10 aktív karakter, akik naponta fejenként 3 hozzászólást írnak mondjuk. Így ha csak minden helyszínre egyet írnak (ami valljuk meg, elég kevés), akkor is 5 nap míg megtelik a fórum. És akkor minden ehylszínen lesz 1, azaz egy hozzászólás, 5 nap alatt. Ha ezt meglátja valaki, akkor sírni fog attól, hogy a fórum mennyire inaktív.

Viszont, hogyha van 10-15 helyszínünk, ami nagyjából lefed egy komplett játékteret, akkor már más a helyzet. Ugyanis, ha 15 helyszínünk van, fél nap alatt produkálnak a játékosok mindenhova 1 hsz-t. Egy nap alatt mindenhova kettőt. Ha a helyszínek felét nem játszák ki, akkor egy nap alatt, mindenhova négyet. Ugye mennyivel másabb a helyzet?

Melyik fórum ragad meg Téged jobban, őszintén? Ahogy van 150 helyszín, 10 karakterrel, és mindenhol 1 hozzászólás, vagy ahol van 10-15 helyszín, 10 aktív karakterrel és mindenhol van 10 hozzászólás. Ugye hogy a második? Nos, ezért kell alaposan kidolgozni a világot, mielőtt egy fórum készítéséhez fognánk.

A másik a világ mellett, ami nagyon fontos, hogy a világról leírásokat készítsünk. Hiába van csúcsszuper helyszínünk, ami a legjobb FRPG helyszín, amit valaha láttak a játékosok, hogyha nem tudják mi van ott, mert nem készítettél leírást. Ugyan ez igaz a választható fajokra, és a fejlődésrendszerre - mind-mind olyan fontos dolog, amit ELŐRE ki kell dolgozni, és leírni, hogy aztán a fórum indulásakor, gyorsan csak mindent a helyére kelljen másolni. És már mehet is a játék.

Node hogy szerezz játékosokat? Szerencsére az internet egy elég nyitott világ. Vannak frpg közösségek, ahol meghirdetheted az oldaladat, sok helyen linkgyújteménybe is elfogadják. De a legjobb, ha van pár barátod, ismerősöd, akik szívesen játszanának - az elején nagyon megkönnyíti a dolgodat. Továbbá más frpg oldalakkal is lehet bannert cserélni, kölcsönösen hirdetni egyást, a legtöbben belemennek.

És még mielőtt indítjuk fórumunkat, még egy dologról gondoskodni kell: létre kell hozzunk egy olyan weboldalt, ami megfelel az elvárásoknak, mind külalakilag, mind tartalmilag, mind működésileg. Szerencsére erre ma már ott vannak az ingyenes tárhelyek, és a könnyen telepíthető fórumok, amikhez igényes ki kinézeteket, sablonokat adhatunk hozzá.

Összefoglalva: végy egy jó világot, és csak egy kellő részét tárd a közönség elé, de azt tényleg tárd elé, leírásokkal ellátva ; végy pár játékost, vagy szerezz máshonnan, hogy beinduljon a játékod ; végy egy jó tárhelyet egy jó fórummal, és egy jó sablont hozzá.

Könnyebben hangzik, mint amilyen megvalósítani. Egy igényes FRPG oldalban rengeteg munka és ötlet van. Ezek nélkül pedig nincs sok esélyed. Biztos létre szeretnél hozni fölösleges még egy fórumos szerepjátékot? Kétszer gondold meg!

Köszönöm a figyelmet!

Eralion

Címkék: tanácsok frpg adminoknak

Kereslet az FRPG oldalakra

2010.07.22. 00:23 | Eralion | 13 komment

Sziasztok!

Ez a bejegyzés részben megtalálható itt is: http://frpg.hu/blog/Mi_is_a_forumos_szerepjatek

Az utóbbi 1-2 évben, mint ahogy azt mindenki észrevette szerintem, az FRPG oldalak iránti kereslet jelentősen csökkent. Rengeteg, nagy, régen aktív oldal halt el, s végül szűnt meg, és sok-sok mai kis oldalnak nehéz elindulnia. Úgy érzem, mintha a kismadárra egy negyed kilós súlyt akasztott volna a világ - magasan repülő madárkák csak vitorláztak, ezért hamar lezuhantak, a most még földön lévők pedig nehezen kapnak szányra.

Sok helyen láttam ellenségeskedést az oldalak tulajdonosai, vagy esetleg tagjai között (itt kérek meg mindenkit, hogy erre itt semmiképp se kerüljön sor). Ezt sajnálattal láttam mindig, ám mindig volt egy nyomós ok, amiért érthető volt a vita - mindegyik oldal jtáékos hiányban szenved, és mindegyik admin megdolgozott azért, hogy játszanak az oldalán, de sok helyen mégis inaktivitás várja az arra tévedőt, hiába lenne nagyon jó oldal.

Ezt elkerülvén, már második közösségi, összefogó oldalt láttam létrejönni. Ám ezeknek az oldalaknak meglátásom szerint túl sok jövője nincs - max egy kis beszélgetés a játékosok között, de igazi, egy szellemű közösség nem nagyon fog kialakulni az én meglátásom szerint, pedig az lenne az áttörő siker. Az lenne a legjobb, hogyha a kismillió FRPG oldal összeállna, és közösen létrehoznának pár világot (egy fantasy, egy sci-fi, egy vampire, stb.), és ezeknek világonként egy fórumot létrehoznának, ahol utána tudnának játszani, együtt!

Persze, rózsaszín világ, meg szép mese. De azért álmodozni csak szabad - előbb utóbb pedig kénytelenek lesznek az adminok összefogni, ugyanis jelenleg is fogyóban van a játékosállomány - vagy visszafordítani az idő kerekét, hogy újból nagy számban legyenek játékosok. Bármelyik is történjen meg, valamelyiknek előbb utóbb meg kell történnie.

Persze, a helyzet még nem oly tragikus, mint ahogy itt felfestettem. Nem kell egyből felvágnunk az ereinket, mert még közel sem tartunk ott - remélem nem is fogunk.

Hogy mi ennek a bejegyzésnek a célja? Semmi, csak elmerengtem, hogy az én elképzelt világomban mi lenne az ideális (elképzelt világban elképzelt világok - ennyire rossz lenne a helyzet velem?). Csak egy kis tintafolt a nagy könyvben eme írás, mely egy kis elmerengő ember gondolatait őrzi meg a végtelenségig...

Eralion

Címkék: frpg

Pár szó a TK-ról

2010.07.21. 23:56 | Eralion | 31 komment

Sziasztok!

Valamelyik nap, nem is volt oly régen, szembetalálkoztam egy kis vitával, amiben az egyik fél állította, hogy a Thrillion Kincsei nem fórum alapú játék, míg a másika nem értett vele egyet, vagy legalábbis megkérdőjelezte az állítást.

Én is belevágnék ebbe a témába (csak röviden, megemlítés szintjén). Ez egy igen szubjektív bejegyzés lesz (és ezt így az elején közlöm is, ahogy ígértem). Szerintem a TK NEM fórumos oldal. Lássuk is, miért gondolom ezt...

Mit értünk fórumos szerepjáték alatt? Olyan szerepjátékot, mely általában storyteller játékot biztosít fórumos keretek között.Ez alapján a TK tényleg egy FRPG lenne, ám azért ezt a témát még lehet boncolgatni egy kicsit.

Mit várnék el egy FRPG oldaltól? Első körben, úgy gondolom, hogyha egy játék fórum alapokon nyugszik, akkor ne csak részben folyjon a játéktéren a játék, hanem teljes egészében arról szóljon az oldal, hogy fórumon játszik valaki a karakterével. Hogy miért? Teljesen más egy olyan játék az én meglátásom szerint, ahol kapok naponta kétszer CSP-t, és avval tudom fejleszteni a karaktert, majd a fejlesztett karakter bőrébe tudok belebújni, mint egy olyan játék, aminél a fórumos írásainkkal együtt fejlesztünk karakterünkön. Szerintem nem mindegy, hogy egy kész karakterrel állunk-e ki a játéktérre, vagy esetleg magán a játéktéren kezdünk már a legelején. Valahogy másnak érzem a kettőt.

Hosszasan lehetne boncolgatni a témát, de úgy gondolom, unalmas lenne a legapróbb részletekig kivesézni mindent. Azon egyszerű oknál fogva nem tartom a TK-t FRPG oldalnak, hogy alapvetően nem a fórumon játszódik a karakterfejlesztés. A Thrillion maradjon meg egy jó kis online RPG-nek, ahol még pluszban bebújhatunk karakterünk bőrébe - szerintem.

Szerinted? Írd meg itt kommentben a véleményed a témáról!

Üdv:

Eralion

Címkék: thrillion

Szerepjáték típusai

2010.07.21. 21:56 | Eralion | Szólj hozzá!

Sziasztok!

Ez a bejegyzés most már a http://frpg.hu oldalon is megtalálható, méghozzá a blogjukban, a http://frpg.hu/blog -on, pontosan ezen a webcímen: http://frpg.hu/blog/A_szerepjatekok_tipusa

Egy kis bemutató arról, hogy milyen féle/fajta szerepjátékok léteznek manapság, és azokról egy kis rövid leírás. Valószínűleg mindeannyian ismeritek ezeket, de nem árt felvázolni, hogy mik is vannak. Előre megjegyezném, hogy attól még, mert ez egy FRPG blog, egyéb szerepjátékokkal is fog néha foglalkozni - de alapvetően a fórum alapúakkal. Nos, lássuk hát...

Asztali RPG: Ebben a játékban élőben játszanak a játékosok. Lehetőleg egy asztal körül, vagy valamilyen formában elrendeződve. A játékosok közül egynek kiemelkedő szerepe van - ő a KM, avagy KalandMester, a mesélő. Ő irányítja a kalandot, ő festi fel a környezetet, és lehet lelket az NJK-kba (Nem Játékos Karakter - nem valós személy személyesíti meg). A játékosok azt, hogy karaktereik mit tesznek vagy mondanak, szóban közlik, a KM pedig leírja számukra az egyes cselekedeteik következményeit. Asztali RPG-k közül a M.A.G.U.S, a Vampire: The Masquerade és a Dungeons&Dragons elterjedt Magyarországon.

Live RPG: Annyiban különbözik az asztali szerepjátéktól, hogy itt nem egy helyben vannak a játékosok, hanem mozognak egy teremben, vagy a szabadban. Sokszor jelmezekbe öltöznek. ami még fontos, hogy általában nincs Km, aki irányítja a kalandot, hanem a karakterek maguk irányítanak mindent, és alakítják ki a cselekményeket. A legtöbb dolgot kijátszák a karakterükkel, akár a harcot is, álfegyverekkel (ezekhez ésszerű szabályok szükségesek), de van, amit nem.

Improvizációs játékok: Ez egy elég érdekes játék forma, kicsit vitatott, hogy szerepjáték-e. Ilyen játék pl., amikor egy olyan párbeszédet kell rögtönözni, melyben minden egymást követő sor az ábécé következő betűjével kell, hogy kezdődjön. Eredetileg színészek számára jöttek létre, ám hamar elterjedtek a nem-színészek között is.

Történetmesélős játék: Ez egy olyan fajta szerepjáték, amikor minden szereplő egyenlő eséllyel szólhat bele a történetbe, és alakíthatja azt tovább. Együtt döntik el, mi történjen. A karaktere(i)k sorsa felett teljes mértékben ők uralkodnak, nem szól bele a KM (nincs). A fórumos szerepjátékok egy részében ilyen játék folyik - csak írásban.

Party játék: Csak szóban kommunikálnak egymással. Kevésbé részletes szabályok alapján játszanak, és általában nincs kalandmester. Ilyen pl. az egyik kedvenc gyerekkori játékom, ahol volt egy gyilkos, és a többieknek azt kellett kitalálni, ki volt az, milyen eszközzel és hol gyilkolt.

Számítógépes RPG-k: Nem igazán tartoznak a szerepjték kategóriában - általában annyiban szerepjáték, hogy egy karaktert kell felfejelesztenünk. Ezen kívül tárgyakat gyűjthetünk, és TP pontokat kapunk - de ettől még valójában nem lesznek szerepjátékok, csak szerepjáték szerűségek. Bár vannak olyan online oldalak, ahol maguk a játékosok is kapcsolatba léphetnek a többiekkel, de ez még mindig nem az igazi.

Fórumos szerepjátékok: Számos FRPG létezik, mindegyik más és más, bizonyos dolgokban azonban megegyeznek. Általában a játékosoknak több karaktere is lehet, ami gyakran azért van, mert itt bizony nem online zajlik a dolog, és néha órákat kell várni egy-egy reagra (hozzászólásra), ami idő alatt a másik karakterével tud írni a játékos. Nem mindig van szükség KM-re (lásd: történetmesélős játék, írásban), általában akkor jön a Mesélő (KalandMester) a képbe, hogyha egy valami nagyobb mozzanat a fórumon, több karaktert érint. Vagy hogyha NJK-k segítségét szeretné igénybe venni a játékos. De alapvetően a story-teller (történetmesélős) kategória alá tartozik a fórumos szerepjátékok döntő többsége.

 

A fenti kategóriák lehet, hogy nem fednek le 100%-ban mindent, teljesen pontosan, ám úgy gondolom, a szerepjátékok (és a félig-szerepjátékok) 99%-a minimum megtalálható a fentebbi összefoglalóban.

Ebből főként a fórumos fajtával fog foglalkozni ez a blog, de elvétve persze megtalálhatóak majd más szerepjátékkal kapcsolatos bejegyzések is.

Köszönöm a figyelmet!

Eralion

Címkék: szerepjáték

Ismerkedésem a szerepjátékkal

2010.07.21. 21:03 | Eralion | 1 komment

Sziasztok!

Szeretném első körben megosztani veletek, hogy ismerkedtem meg a szerepjátékkal, szerepjátékokkal.

Jelenleg 17 éves vagyok. Még 13 éves koromban böngésztem a világhálón és a Thrillion Kincsei nevű online szerepjátékba botlottam bele. Ki gondolta volna? Igazi, asztali szerepjátékban ez előtt, és máig sem vettem részt - nincs olyan társaság, akikkel össze tudnék ülni játszani sajnos.

A TK (gondolom mindenki ismeri, bemutatni nem kell)-n nem sok idő kellett, utánaolvastam hogy kell a fórumon játszani, milyen jelölések vannak. Gyorsan fejlesztettem a karakteremen, és alig 1 hónappal a regisztrációm után írtam is a fórumra. Mondanom sem kell, nem nagyon fogadtak be - ugyan az volt még akkor is, újaknak teljesíteniük kell, hogy egy kis hírnevet kapjanak, és egyáltalán IC-n szóba álljanak velük a "nagyok". Hát igen, itt volt a probléma, 13 évesen...

Hamar meg is untam a dolgot. Alig 20 hozzászólás, és majdnem egy hetes jelenlét után nem állt senki szóba velem. Ezért bepróbálkoztam valakinél, aki persze el is hajtott. Itt adtam fel a TK-n a fórumos próbálkozásaimat, és aztán nem sokkal később az egész játékot - ugyanis a sima karakterfejlesztés elég unalmas volt.

Aztán egy évig szüneteltettem a dolgot, holott akkor még nem is tudtam, hogy ez szerepjáték - vagyis tudtam, de valahogy még nem sikerült megemésztenem, hogy ez igen, én most szerepjátszom (hú, de jó szó).

A későbbiekben jött minden magától. Majdnem 15 éves koromban egyik FRPG oldalról a másikra lépkedtem, és mindenhol kipróbáltam magam. Volt ahol hónapokig játszottam, volt ahol egy hétig sem voltam aktív (ez az oldal minőségétől függött). Őszintén szólva, a TK semmi nem volt ebben az útban, leginkább a kisebb FRPG oldalak vonzottak a nagyon jó közösséggel. Hát igen, ilyen a kis oldal varázsa, még szerencse, hogy már akkor is voltak. :)

Most inkább nem írnám le, hogy milyen oldalakon voltam aktív (és a későbbiekben sem). A lényeg, hogy eddig életemben csak fórumos formában játszottam szerepjátékokkal - meg persze a szerepjátékoknak mondott számítógépes, karakterépítős játékokkal (nagy neveket nem tudok említeni, azok valahogy kimaradtak... még Diablozni sem Diabloztam életemben, se nem WoW-oztam, stb. Szóval ne várjatok túl sokat).

Ez szerintem bőven elég volt összefoglalónak így az elején. Ennél többet nem kell tudni rólam, személyem ködbe burkolódzik. Majd egyszer, talán...

Üdv:

Eralion

Címkék: rólam

Blogolásra fel...

2010.07.21. 20:40 | Eralion | 19 komment

Sziasztok!

A nick-nevem Eralion, és azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a fórumos szerepjátékokkal kapcsolatos dolgokat összegyűjtsem, megosszam tapasztalataimat, ötleteimet, meg azt, ahogy én látom az FRPG-t. Lesznek objektív, és erősen szubjektív témák, és bejegyzések egyaránt - ezt megpróbálom előre leszögezni mindig, csak hogy tudjátok, hogy melyik álláspontot képviseli az adott bejegyzés. Nem tervezek semmilyen hatalmas áttörést a blogommal kapcsolatban, ám szívesen fogadok kommenteket minden szerepjáték rajongótól, viszont nem fogom tűrni az obszcén szavakat, és egymás mocskolását.

A blogomnak elsődleges célja, hogy szélesebb körben megismertessem a fórumos szerepjátékokat a többi szerepjátékossal, és bemutassam az FRPG oldalakat, továbbá eloszlassam azt a tévhitet, hogy ezek a szerepjátékok (és általában a szerepjátékok) rossz hatással lennének az emberekre - ugyanis, szerintem, és még milliószám mások szerint is, ez közel sincs így, sőt, pont az ellenkezője áll fent.

Ezzel a bejegyzéssel szeretném hát megnyitni a blogom, és kellemes olvasást kívánni a leendő látogatóimnak!

Üdv:

Eralion

U.I.: Majdnem lemaradt. E-mail címemet csak ehhez a bloghoz hoztam létre, és igen ritkán fogok benézni. Írj hír kommentet, hogyha a témához kapcsolódik, ha nem csak akkor írj e-mailt, de ne várj válaszra túl hamar (2-3 nap is lehet)!

Címkék: rólam