FRPG - Fórumos szerepjátékok

Minden a fórumos szerepjátékokkal kapcsolatban! Mi is az az FRPG, hogyan kell játszani, és miért jó? Tippek, trükkök, tanácsok FRPG oldalak adminisztrátorainak, és játékosainak egyaránt. Tanácsok mesélőknek, és egyéb fórumos szerepjátékot vezénylő felhasználóknak. Jelenleg létező fórumos szerepjátékok, kritikák, és bemutatók. A mai FRPG-kről alkotott vélemény, és az igazság velük kapcsolatban.

A célom ezzel a bloggal nem más, mintsem kis kikapcsolódást nyújtsak magamnak, és más szerepjátékos, vagy nem szerepjáték olvasómnak. Nem célom senkit sem feldühíteni, lehúzni, és nem célom semmit sem előtérbe helyezni, reklámozni. Egyszerűen élvezetből írok, és azt szeretném, ha élvezettel olvasnátok. Ha kritika, ha nem. Tehát a célom csak egy blog, semmi több... :)

FRPG oldalak

Egy FRPG oldal gyűjtemény, pár mondatos kritikával fűszerezve. Erősen szubjektív bejegyzések, csupán az én véleményemet tükrözik!

Jelenleg nincs kritika!

Nem tetszést kifejezni hozzászólás formájában lehet. Csak kulturált keretek betartása mellett! Az oldalakon nem ások mélyre, pár perc nézelődés után írom, amit írok. Csupán egy újonnan odatévedő első benyomást tükrözik.

Utolsó kommentek

  • Neolius: Akkor ennyit erről, hogy statisztikát akarok csinálni. Megoldottam elméletben a Naruto, Bleach öss... (2012.04.20. 19:43) "Gyors" kritikák
  • Neolius: De meglátszik az érteni és megértetni fogalom különbsége. ^^ Szerintem a Tisztelt Admin arra gon... (2012.04.20. 19:38) Tanácsok FRPG készítőknek
  • Eralion: Szia! Amint látod, már nem igazán foglalkozom semennyire sem a bloggal. Sajnos időm sincs, kedvem ... (2011.06.07. 23:59) "Gyors" kritikák
  • chim: szervusz Eralion! kezdő oldalakkal is foglalkozol? mert örülnék, ha górcső alá vennéd az enyémet i... (2011.06.03. 17:40) "Gyors" kritikák
  • Eralion: Azért látom kommentben kaptál egy keveset. :P (2011.05.24. 12:18) Új bannercsere rendszer
  • Utolsó 20

Nem én írtam...

Pár bejegyzés, amit nem én írtam, ezért nem jelenítettem meg a főoldalon cikként, ám mégis helyet kapott a blogon (mert különösen fontosnak, vagy érdekesnek találom):
Mi is az a szerepjáték? - Aingus Og
Mi is az a szerepjáték? - Eversong

Mi is az a szerepjáték? - Eversong

2010.07.21. 22:28 | Eralion | Szólj hozzá!

Eversong

Szoktál álmodozni? Olyan dolgokról, amiket nem tudsz vagy nem mersz megtenni? A film nézése vagy a könyv olvasása közben elábrándozol azon, hogy vajon te mit tennél a főhős helyében?
Az rpg, azaz a szerepjáték (role playing game) arra ad lehetőséget, hogy fantáziádat felhasználva érdekes kalandokat élhess át. Több ez, mint egyszerű álmodozás, mert nem egyedül teszed. A szerepjáték tulajdonképpen olyan, mint egy interaktív történetmesélés, ahol közösen találjátok ki a történetet.

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy egyvalaki lesz a mesélő, a többiek pedig a játékosok. A játékosok kitalálnak maguknak egy-egy karaktert, azt, akit majd játszani fognak: kinézetét, képességeit és tulajdonságait leírják egy papírlapra. A mesélő pedig kitalálja a környezetet a kalandhoz. Ő találja ki, hogy milyen helyzetekbe csöppennek a játékosok, de természetesen rajtuk múlik, hogyan reagálnak ezekre.

A mesélő feladata nagyon fontos: biztosítania kell, hogy mindenki élvezhesse a játékot. Általában olyan emberek szokták elvállalni a mesélő szerepét, akikben ott az alkotói vágy. Bármit megtehet a képzelt világban, ő irányítja a történéseket, és ebbe vonja be a játékosokat, hogy megmutassa nekik a történetet, amit kitalált. Ugyanakkor rengeteg meglepetésben lesz része, amikor rájön, hogy hiába gondolt (látszólag) minden lehetőségre és tervezte meg a kalandot, mert a játékosoknak úgyis olyasmi jut eszébe, amit nem vett figyelembe. Épp ezért elengedhetetlen, hogy a mesélő mindig kész legyen a rögtönzésre.

Még nem esett szó a szabályokról. Természetesen vannak, de nem létezik egy általános szabályzat. Rengeteg szabályrendszer látott már napvilágot, ezek megvásárolhatók könyv formájában, de természetesen a mesélő is kialakíthat egy sajátot. A szabályok alapvetően két részre oszthatók. Egyik részük a karakterek megalkotását határozza meg, hogy minden játékos egyenlő esélyekkel indulhasson. A nagyobbik részük pedig azt segít eldönteni, hogy a karakternek a képességei alapján sikerült-e végrehajtani a kívánt cselekvést (pl.: tényleg meg tudja-e mászni a tíz méteres sziklafalat).

A karakterek fejlődnek is. Ha elég sikeresen kezelik a helyzeteket, tapasztalatot szereznek és erősebbek lesznek. A mesélő ítél arról, hogy mikor gyakorolt valamit már elégszer a karakter ahhoz, hogy jobb legyen benne. De a játékos dönti el, hogy karaktere mely képességeit milyen gyakran használja.
Mindig a mesélő szava a döntő. De igenis figyelembe kell vennie a játékosok igényeit és ezeket kell előnyben részesítenie. A mesélő és a játékosok egy csapat. Mint minden játéknak, ennek is az a lényege, hogy mindenki jól érezze magát.
Mindig úgy indul, hogy most valaki más lehetünk. Aztán rájövünk, hogy mindez önmagában nem lett volna elég. A legfontosabb az, hogy mindezt baráti körben csináltuk végig. Évekkel később is kellemes visszagondolni egy-egy éjszakába nyúló kalandra: a váratlan ötletek vagy bénázásaink (jobb esetben másé) és mindenek felett mérhetetlen elégedettség.

Akinek sikerült felkelteni az érdeklődését, annak azt tudom ajánlani, hogy keressen olyanokat, akik már játszanak. Úgy lehet igazán megtanulni, hogyan működik, ha az ember élőben látja. Abban pedig biztos vagyok, hogy szinte bárki szívesen válaszol a kérdésekre.(általában imádunk sztorizni, magyarázni és kifejteni a véleményünket)

 

Forrás: http://www.rpg.hu/iras/mutat.php?id=4465

Címkék: szerepjáték

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása