FRPG - Fórumos szerepjátékok

Minden a fórumos szerepjátékokkal kapcsolatban! Mi is az az FRPG, hogyan kell játszani, és miért jó? Tippek, trükkök, tanácsok FRPG oldalak adminisztrátorainak, és játékosainak egyaránt. Tanácsok mesélőknek, és egyéb fórumos szerepjátékot vezénylő felhasználóknak. Jelenleg létező fórumos szerepjátékok, kritikák, és bemutatók. A mai FRPG-kről alkotott vélemény, és az igazság velük kapcsolatban.

A célom ezzel a bloggal nem más, mintsem kis kikapcsolódást nyújtsak magamnak, és más szerepjátékos, vagy nem szerepjáték olvasómnak. Nem célom senkit sem feldühíteni, lehúzni, és nem célom semmit sem előtérbe helyezni, reklámozni. Egyszerűen élvezetből írok, és azt szeretném, ha élvezettel olvasnátok. Ha kritika, ha nem. Tehát a célom csak egy blog, semmi több... :)

FRPG oldalak

Egy FRPG oldal gyűjtemény, pár mondatos kritikával fűszerezve. Erősen szubjektív bejegyzések, csupán az én véleményemet tükrözik!

Jelenleg nincs kritika!

Nem tetszést kifejezni hozzászólás formájában lehet. Csak kulturált keretek betartása mellett! Az oldalakon nem ások mélyre, pár perc nézelődés után írom, amit írok. Csupán egy újonnan odatévedő első benyomást tükrözik.

Utolsó kommentek

  • Neolius: Akkor ennyit erről, hogy statisztikát akarok csinálni. Megoldottam elméletben a Naruto, Bleach öss... (2012.04.20. 19:43) "Gyors" kritikák
  • Neolius: De meglátszik az érteni és megértetni fogalom különbsége. ^^ Szerintem a Tisztelt Admin arra gon... (2012.04.20. 19:38) Tanácsok FRPG készítőknek
  • Eralion: Szia! Amint látod, már nem igazán foglalkozom semennyire sem a bloggal. Sajnos időm sincs, kedvem ... (2011.06.07. 23:59) "Gyors" kritikák
  • chim: szervusz Eralion! kezdő oldalakkal is foglalkozol? mert örülnék, ha górcső alá vennéd az enyémet i... (2011.06.03. 17:40) "Gyors" kritikák
  • Eralion: Azért látom kommentben kaptál egy keveset. :P (2011.05.24. 12:18) Új bannercsere rendszer
  • Utolsó 20

Nem én írtam...

Pár bejegyzés, amit nem én írtam, ezért nem jelenítettem meg a főoldalon cikként, ám mégis helyet kapott a blogon (mert különösen fontosnak, vagy érdekesnek találom):
Mi is az a szerepjáték? - Aingus Og
Mi is az a szerepjáték? - Eversong

Cyberpunk 2020 2092 (Mars) kritika

2010.08.10. 15:00 | Eralion | 1 komment

Sziasztok!

Egy kis kritika... Az oldal Cyberpunk szerepjáték alapokon nyugszik. A játékotitt érhetitek el: www.cyberpunk.hungarianforum.net

Közösség:

- adminisztrátor(ok), moderátor(ok): Nem nagyon látok aktivitást az oldalon sajnos. Moderátort pl. egyáltalán nem sikerült kiszúrnom (vagyis van egy, de ő ikább mesélő). Ilyen téren elég zegényes az oldal - bár tény, nem is kell több. Viszont, amint megdöbbentem, hogy az admin karakter 11 napja (!!!) nem volt belépve. Erre az ismeret hiánya mellett is bátran mondom, hogy maximum 8 pontot ér meg, így annyit adok.

- Mesélők, kalandmesterek: Egy mesélője van jelentleg az oldalnak, és ős is egy csapatot visz már. Érdekes. Ugyan nem nagy oldal, 2-3 mesélő bőven elég lenne, de 1? És az admin miért nem mesél ilyenkor. Bezzeg a moderátor mesél is... Hmm, hmm. Van egy zárt kaland, ami lezárt fórumrész, úgyhogy oda nem nagyon tudtam benézni, ám a nyílt kalandban azt vettem észre, hogy van, hogy napokat kell várni a mesélőre. A duplapostok (egymás után kettő, egy helyett) is elég gyakoriak, bár ezek néha érthető okokból vannak, de nem egy helyen volt, ahol simán egybe lehetett volna venni (persze, ez nem olyat egetrengető dolog). Összeségében ide 7 pontot adnék.

- Játékosok, közösségi lehetőségek: nincs kidolgozott ooc részleg. Van valami, aminek a nagy részét elfoglalja a szabályzat, meg minenféle leírások. Ráadásul zárt kaland - mi az, hogy zárt kaland? Egy fórumos játékban? Hisz a karakter úgysem egyenlő a userrel - nem elég csak megmondani másoknak, hogy bocsi, de itt most csak mi játszunk? Így még olvasni sem lehet. Van egy chat viszont az oldal alján ami jó, de akkor minek van chatfórum az ooc-ben? Érdekes. Ide 5 pontot adnék.

Világ:

- fajok, kasztok kidolgozottság, karakteralkotás és fejlődés: bárhogy is nézelődtem, a leírásokban nem nagyon találtam meg egy fontos dolgot, amit kerestem, ez pedig a karakterfejlődés. Ok, a karakteralkotás szuper, jó a kidolgozottsága, rengeteg lehetőséget nyújt, egyszerűen jó. Ám hogyan tovább? Azzal a karakterrel játszunk? Vagy csak kalandok folyamán fejlődik? Erre nem találtam választ. Lehet, hogy van, de nézzétek el nekem, nincs időm azért az összes hozzászólást elolvasni, ami a fórumon található. Ezért erre a részre 8 pontot adok.

- helyszínek, helyszínleírások, maga a világ, amiben mozgunk: csodásan kidolgozott helyszínek vannak, egészen a részletekbemenőleg. Több kontinensen is átélhetjük a játékélményt, a leírásokban sem szűkölködik az oldal. Itt viszont azért vonnék le három pontot, mert maguknak a helyszíneknek van, hogy nincs lírása, illetve elég zavaró, hogy reg nélkül nem olvasható - miért nem? Ha én meg szeretném nézni milyen a játék reg nélkül, miért nem tehetem? 12 pontot szánok ide.

- a világ alakulása, változása a játék előrehaladtával: egyértelműen 5-ből 5 pont. Részeletesen ki van fejtve, évekre bontva, hogy mi történik.

Megvalósítás:

- oldal kinézete, design: kezdeném azzal, hogy elég rosszul vesz ki magát, ha minden nagyon sötét, de van 1-2 nagyon kiemelkedő dolog. Pl. admin neve lilával van írva. Egyszerűen zavarja a szemem, mindig oda kell néznem... rossz. A háttérkép 1024px-es magasságnál nagyobb képernyőn ismétlődik, nem húzódik ki, így megtörik a háttér. A sablont már másik 80 fórumon láttam, még csak picit sem változtattak rajta, nincsenek egyedi képek. A használhatóságról annyit, hogy egy magyarosítás sincs rajta, angol szinte minden, ami eléggé megnehezítheti sokaknak a dolgát. És rengeteget kell görgetni, ha akarunk valamit.  A banner viszont figyelemre méltó. A banner miatt 3 ponttal növelem az értékelést, így 4-et adok ide.

- az oldal egyedi kialakítása, nem egy sorozatból, vagy egyébből készült játék: ez igazából az a rész, ami a saját világoknak egy kis plusz pont. A legtöbb világ 0 pontot kap ide, mert egy már meglévőt használnak - itt is ez a helyzet.

- az oldal egyedi felépítése, és a sablontól eltérő elemei: a designnél már említettem, hogy ezt a sablont mások is előszerettel használják - ami nem lenne gond, nem nulláznám csak ezért ezeket a pontokat. De semmi olyan nincs benne, ami egyedi - vagyis: a banner csak. Nem nagyon találok képeket, és mindenféle olyan elemet, ami vagy díszit, vagy hasznos bármilyen szempontból. Ezért ide 1, azaz egy pontot adok az 5-ből.

Egyéb:

- Alapvetően nagyon jó ötlet ezt a játékos átforgatni fórum alapokra. Ezért +2 pont itt. Rengeteg munka van a leírásokban, gondolom másolták egy pdf-ből, de még így is - egész átlátható a fórum azért, a témacímek jól vannak megválasztva: +2 pont. Ám ennél többet nem tudok hozzáfűzni, így erre a részre összesen 4 pontot kell adjak.

Összesítés: a játék nagyon jó lenne, ha lenne játékos, lenne 1-2 plusz mesélő (volt, de már nincs...), illetve, ami a legfontosabb szerintem, amit a tanácsok frpg készítőknek cikkbe is leírtam: ne hozzon létre senki több, mint 100 helysíznt 10 játékosnak. A legtöbb helyszín üres, ahol van írás, ott is csak 1-2. Csak pár helyszín van, ahol tényleges játék folyik. Nem véletlenül tűnik ennyire kihaltnak.

Pont: A maximum 100-ból összesen 54-et sikerült összeszednie az oldalnak.

A meglátásom, hogy van egy jó világ, és kész. A világ marha nagy, elég lenne csak a tizedét a játékosok elé tárni. De eddig, szerintem, ez a játék nem több, mint egy jó világ.

A játékot itt érhetitek el: www.cyberpunk.hungarianforum.net

Köszönöm a figyelmet!

Eralion

Nem értesz egyet valamivel, vagy más véleményed van? Írd le kommentben! Szigorúan kulturált keretek között! A kritikákkal nem lehúzni akartam az oldalakat, vagy épp felemelni, egyszerűen a véleményemet írtam le, ezt tartsd szem előtt!

Címkék: frpg régi kritika

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jose Vasquez Vergara · http://cyberpunk.hungarianforum.net/portal.htm 2010.08.11. 22:47:01

Hy

Igen tény és való nincs fent a fejlődés ám a Cyber libriben teljes valójában elérhető az Alapkönyv és onnan körülbelül 5 perc kikeresni a fejlődés és tapasztalat szavak címmutatóját követve. Egyébként pedig a Mesélő által osztott Tapasztalati Pontokból lehet fejlődni mint minden ÉRTELMES ASZTALI szerepjátékban általában :D
süti beállítások módosítása