FRPG - Fórumos szerepjátékok

Minden a fórumos szerepjátékokkal kapcsolatban! Mi is az az FRPG, hogyan kell játszani, és miért jó? Tippek, trükkök, tanácsok FRPG oldalak adminisztrátorainak, és játékosainak egyaránt. Tanácsok mesélőknek, és egyéb fórumos szerepjátékot vezénylő felhasználóknak. Jelenleg létező fórumos szerepjátékok, kritikák, és bemutatók. A mai FRPG-kről alkotott vélemény, és az igazság velük kapcsolatban.

A célom ezzel a bloggal nem más, mintsem kis kikapcsolódást nyújtsak magamnak, és más szerepjátékos, vagy nem szerepjáték olvasómnak. Nem célom senkit sem feldühíteni, lehúzni, és nem célom semmit sem előtérbe helyezni, reklámozni. Egyszerűen élvezetből írok, és azt szeretném, ha élvezettel olvasnátok. Ha kritika, ha nem. Tehát a célom csak egy blog, semmi több... :)

FRPG oldalak

Egy FRPG oldal gyűjtemény, pár mondatos kritikával fűszerezve. Erősen szubjektív bejegyzések, csupán az én véleményemet tükrözik!

Jelenleg nincs kritika!

Nem tetszést kifejezni hozzászólás formájában lehet. Csak kulturált keretek betartása mellett! Az oldalakon nem ások mélyre, pár perc nézelődés után írom, amit írok. Csupán egy újonnan odatévedő első benyomást tükrözik.

Utolsó kommentek

  • Neolius: Akkor ennyit erről, hogy statisztikát akarok csinálni. Megoldottam elméletben a Naruto, Bleach öss... (2012.04.20. 19:43) "Gyors" kritikák
  • Neolius: De meglátszik az érteni és megértetni fogalom különbsége. ^^ Szerintem a Tisztelt Admin arra gon... (2012.04.20. 19:38) Tanácsok FRPG készítőknek
  • Eralion: Szia! Amint látod, már nem igazán foglalkozom semennyire sem a bloggal. Sajnos időm sincs, kedvem ... (2011.06.07. 23:59) "Gyors" kritikák
  • chim: szervusz Eralion! kezdő oldalakkal is foglalkozol? mert örülnék, ha górcső alá vennéd az enyémet i... (2011.06.03. 17:40) "Gyors" kritikák
  • Eralion: Azért látom kommentben kaptál egy keveset. :P (2011.05.24. 12:18) Új bannercsere rendszer
  • Utolsó 20

Nem én írtam...

Pár bejegyzés, amit nem én írtam, ezért nem jelenítettem meg a főoldalon cikként, ám mégis helyet kapott a blogon (mert különösen fontosnak, vagy érdekesnek találom):
Mi is az a szerepjáték? - Aingus Og
Mi is az a szerepjáték? - Eversong

Szerepjáték típusai

2010.07.21. 21:56 | Eralion | Szólj hozzá!

Sziasztok!

Ez a bejegyzés most már a http://frpg.hu oldalon is megtalálható, méghozzá a blogjukban, a http://frpg.hu/blog -on, pontosan ezen a webcímen: http://frpg.hu/blog/A_szerepjatekok_tipusa

Egy kis bemutató arról, hogy milyen féle/fajta szerepjátékok léteznek manapság, és azokról egy kis rövid leírás. Valószínűleg mindeannyian ismeritek ezeket, de nem árt felvázolni, hogy mik is vannak. Előre megjegyezném, hogy attól még, mert ez egy FRPG blog, egyéb szerepjátékokkal is fog néha foglalkozni - de alapvetően a fórum alapúakkal. Nos, lássuk hát...

Asztali RPG: Ebben a játékban élőben játszanak a játékosok. Lehetőleg egy asztal körül, vagy valamilyen formában elrendeződve. A játékosok közül egynek kiemelkedő szerepe van - ő a KM, avagy KalandMester, a mesélő. Ő irányítja a kalandot, ő festi fel a környezetet, és lehet lelket az NJK-kba (Nem Játékos Karakter - nem valós személy személyesíti meg). A játékosok azt, hogy karaktereik mit tesznek vagy mondanak, szóban közlik, a KM pedig leírja számukra az egyes cselekedeteik következményeit. Asztali RPG-k közül a M.A.G.U.S, a Vampire: The Masquerade és a Dungeons&Dragons elterjedt Magyarországon.

Live RPG: Annyiban különbözik az asztali szerepjátéktól, hogy itt nem egy helyben vannak a játékosok, hanem mozognak egy teremben, vagy a szabadban. Sokszor jelmezekbe öltöznek. ami még fontos, hogy általában nincs Km, aki irányítja a kalandot, hanem a karakterek maguk irányítanak mindent, és alakítják ki a cselekményeket. A legtöbb dolgot kijátszák a karakterükkel, akár a harcot is, álfegyverekkel (ezekhez ésszerű szabályok szükségesek), de van, amit nem.

Improvizációs játékok: Ez egy elég érdekes játék forma, kicsit vitatott, hogy szerepjáték-e. Ilyen játék pl., amikor egy olyan párbeszédet kell rögtönözni, melyben minden egymást követő sor az ábécé következő betűjével kell, hogy kezdődjön. Eredetileg színészek számára jöttek létre, ám hamar elterjedtek a nem-színészek között is.

Történetmesélős játék: Ez egy olyan fajta szerepjáték, amikor minden szereplő egyenlő eséllyel szólhat bele a történetbe, és alakíthatja azt tovább. Együtt döntik el, mi történjen. A karaktere(i)k sorsa felett teljes mértékben ők uralkodnak, nem szól bele a KM (nincs). A fórumos szerepjátékok egy részében ilyen játék folyik - csak írásban.

Party játék: Csak szóban kommunikálnak egymással. Kevésbé részletes szabályok alapján játszanak, és általában nincs kalandmester. Ilyen pl. az egyik kedvenc gyerekkori játékom, ahol volt egy gyilkos, és a többieknek azt kellett kitalálni, ki volt az, milyen eszközzel és hol gyilkolt.

Számítógépes RPG-k: Nem igazán tartoznak a szerepjték kategóriában - általában annyiban szerepjáték, hogy egy karaktert kell felfejelesztenünk. Ezen kívül tárgyakat gyűjthetünk, és TP pontokat kapunk - de ettől még valójában nem lesznek szerepjátékok, csak szerepjáték szerűségek. Bár vannak olyan online oldalak, ahol maguk a játékosok is kapcsolatba léphetnek a többiekkel, de ez még mindig nem az igazi.

Fórumos szerepjátékok: Számos FRPG létezik, mindegyik más és más, bizonyos dolgokban azonban megegyeznek. Általában a játékosoknak több karaktere is lehet, ami gyakran azért van, mert itt bizony nem online zajlik a dolog, és néha órákat kell várni egy-egy reagra (hozzászólásra), ami idő alatt a másik karakterével tud írni a játékos. Nem mindig van szükség KM-re (lásd: történetmesélős játék, írásban), általában akkor jön a Mesélő (KalandMester) a képbe, hogyha egy valami nagyobb mozzanat a fórumon, több karaktert érint. Vagy hogyha NJK-k segítségét szeretné igénybe venni a játékos. De alapvetően a story-teller (történetmesélős) kategória alá tartozik a fórumos szerepjátékok döntő többsége.

 

A fenti kategóriák lehet, hogy nem fednek le 100%-ban mindent, teljesen pontosan, ám úgy gondolom, a szerepjátékok (és a félig-szerepjátékok) 99%-a minimum megtalálható a fentebbi összefoglalóban.

Ebből főként a fórumos fajtával fog foglalkozni ez a blog, de elvétve persze megtalálhatóak majd más szerepjátékkal kapcsolatos bejegyzések is.

Köszönöm a figyelmet!

Eralion

Címkék: szerepjáték

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása