FRPG - Fórumos szerepjátékok

Minden a fórumos szerepjátékokkal kapcsolatban! Mi is az az FRPG, hogyan kell játszani, és miért jó? Tippek, trükkök, tanácsok FRPG oldalak adminisztrátorainak, és játékosainak egyaránt. Tanácsok mesélőknek, és egyéb fórumos szerepjátékot vezénylő felhasználóknak. Jelenleg létező fórumos szerepjátékok, kritikák, és bemutatók. A mai FRPG-kről alkotott vélemény, és az igazság velük kapcsolatban.

A célom ezzel a bloggal nem más, mintsem kis kikapcsolódást nyújtsak magamnak, és más szerepjátékos, vagy nem szerepjáték olvasómnak. Nem célom senkit sem feldühíteni, lehúzni, és nem célom semmit sem előtérbe helyezni, reklámozni. Egyszerűen élvezetből írok, és azt szeretném, ha élvezettel olvasnátok. Ha kritika, ha nem. Tehát a célom csak egy blog, semmi több... :)

FRPG oldalak

Egy FRPG oldal gyűjtemény, pár mondatos kritikával fűszerezve. Erősen szubjektív bejegyzések, csupán az én véleményemet tükrözik!

Jelenleg nincs kritika!

Nem tetszést kifejezni hozzászólás formájában lehet. Csak kulturált keretek betartása mellett! Az oldalakon nem ások mélyre, pár perc nézelődés után írom, amit írok. Csupán egy újonnan odatévedő első benyomást tükrözik.

Utolsó kommentek

  • Neolius: Akkor ennyit erről, hogy statisztikát akarok csinálni. Megoldottam elméletben a Naruto, Bleach öss... (2012.04.20. 19:43) "Gyors" kritikák
  • Neolius: De meglátszik az érteni és megértetni fogalom különbsége. ^^ Szerintem a Tisztelt Admin arra gon... (2012.04.20. 19:38) Tanácsok FRPG készítőknek
  • Eralion: Szia! Amint látod, már nem igazán foglalkozom semennyire sem a bloggal. Sajnos időm sincs, kedvem ... (2011.06.07. 23:59) "Gyors" kritikák
  • chim: szervusz Eralion! kezdő oldalakkal is foglalkozol? mert örülnék, ha górcső alá vennéd az enyémet i... (2011.06.03. 17:40) "Gyors" kritikák
  • Eralion: Azért látom kommentben kaptál egy keveset. :P (2011.05.24. 12:18) Új bannercsere rendszer
  • Utolsó 20

Nem én írtam...

Pár bejegyzés, amit nem én írtam, ezért nem jelenítettem meg a főoldalon cikként, ám mégis helyet kapott a blogon (mert különösen fontosnak, vagy érdekesnek találom):
Mi is az a szerepjáték? - Aingus Og
Mi is az a szerepjáték? - Eversong

Kirika szempontok, és pontozás

2010.07.21. 23:28 | Eralion | 15 komment

Sziasztok!

Egy gyors áttekintő, hogy milyen szempontok alapján írtam / írok / fogok írni kritikát az FRPG oldalakról. Minden oldal maximum 100 pontot érhet el.

Alapvetően három fő kategóriára osztanám a szempontokat, ami alapján pontozok: közösség, világ, megvalósítás. Meg egy egyéb kategóriát is ide rakok.

Közösség: ez nálam az összes 100 pontból 40-et ér. A közösség a következő részekből tevődik össze: adminisztrátor(ok) és moderátorok(ok) - 12 pont ; mesélő(k) és kalandmester(ek) - 14 pont ; a játékosok, és a közösségi lehetőségek (ooc fórum, chat, stb.) - 14 pont.

Világ: ez az én meglátásom szerint 30 pontot ér a 100-ból. További kategóriák ebben: fajok, kasztok kidolgozottsága, karakteralkotás és fejlődés - 10 pont ; helyszínek, helyszínleírások, maga a világ, amiben játszani lehet - 15 pont ; a világ alakulása, változása a játék előrehaladtával - 5 pont.

Megvalósítás: 100-ból 20 pontot ér nálam a megvalósítás. A megvalósítás a következőket foglalja magában: oldal kinézete, design, átláthatósága, és használatának könnyedsége - 10 pont ; az oldal egyedi kialakítása, nem egy sorozatból, vagy egyébből készült játék - 5 pont ; az oldal egyedi felépítése, és a sablontól eltérő elemei - 5 pont.

Egyéb: 10 pont a 100-ból. Ez igazából nem kategóriára osztható - ebben benne van minden más. A benne lévő munka ideje, az aktivitás, a fehasználók lehetőségei (pm küldés, stb.), és a beilleszkeés egyszerűsége is, meg még sok minden.

Az első három kategóriában alapból mindegyik oldal megkapja a maximumot, és a "hibákért" vonódik le pont. Míg az egyéb kategóriában alapból 0-t kap az oldal, és ehhez jönnek a plusz pontok.

 

Ez egy picit kusza ehet, lehet nem is sikerült rendesen megfogalmazni, de az első FRPG kritikából minden pontosan ki fog derülni, hogy mi alapján pontozom az oldalt. Természetesen, a pontozás mellé egy elég tartalmas szöveges értékelés is jön.

Ha még nincs az oldaladról kritika, és szeretnél (jó reklámlehetőség), akkor írj Nekem valamilyen módon, megírva az oldalad címét, és elkészítem amilyen hamar csak tudom. :)

Köszönöm a figyelmet!

Eralion

Címkék: régi kritika

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LNR (Vala) · http://www.csillagkapu.szerepjatek.eu/ 2010.07.26. 14:18:51

Kíváncsi vagyok, hogy anélkül, hogy játszanál a kiszemelt oldalon, milyen képet festesz majd róluk.
A leírt pontozás korrektnek tűnik (bár vannak homályos részek, de majd élesben úgyis érteni fogjuk), érdeklődve várom a kritikákat.

Eralion · http://frpg.blog.hu 2010.07.26. 14:46:43

Egy regisztrációt azért megejtek, és bele-beleolvasgatok. a fórumba. ;)

Jose Vasquez Vergara · http://cyberpunk.hungarianforum.net/portal.htm 2010.07.26. 22:20:09

@Eralion:

Csá

Azért kíváncsi leszek a kritikákra az elsőre meg főképp. Meglátjuk mennyire is görbe az a tükör és Te személy szerint mit tartasz hangsúlyosnak és fontosnak mert a kritikád erre fog épülni. Biztos más fontos számodra mint a többiek számára bár átfedések lehetnek :D

Eralion · http://frpg.blog.hu 2010.07.26. 22:35:34

Igen, ezért is hangsúlyoztam, hogy nagyon szubjektív, és senkit sem akarok lehúzni, csak megírom az én véleményem.

Metalhead33 · http://wod-game.forumotion.co.uk/ 2010.07.27. 00:32:22

Én kiváncsi vagyok arra, hogy az oldalamat, a Ways of Darkness-t hogyan pontoznád.
Az oldal műfaját nehéz megmondani, alapvetően Fantasy és a középkorban játszódik, de se nem Dark Fantasy se nem High Fantasy, inkább a 2 keveréke.

Eralion · http://frpg.blog.hu 2010.07.27. 13:59:00

@Metalhead33

Üdv!

Megnéztem az oldalad. Ajánlom ezt a cikkemet alapos elolvasásra:
frpg.blog.hu/2010/07/22/tanacsok_frpg_keszitoknek

asberoth · http://kalandokharca.info 2010.07.28. 20:08:32

Nekem csak egyetlen egy megjegyzésem lenne, és utána ki is iktatom magam... :D Mégpedig valószínűleg érdekel mást is... A fórum alapú szerepjátékokban sok esetben valamely film, sorozat, könyv, asztali szerepjáték világa kerül felhasználásra a játék alapjául. A világ lepontozásával Eralion az írók, rendezők munkáját is fogja minősíteni. Például esetünkben John Caldwell (Nemes István) írói tevékenységét pontozza majd le. Ezzel az író életművét, száznyi kötetét, publikációját rangsorolja majd. Természetesen például a Csillagkapu esetében pedig egy olyan világot pontoz majd, amin több sorozat, ezernyi könyv, film került megrendezésre, és világklasszisról van szó. Vagy épp a Cyberpunk, vagy Alien is szóba kerülhet így. Lehet csak én vagyok ennyire szőrszálhasogató, ami nem kizárt, de véleményem szerint nem illik minősíteni nálunk sokkalta nagyobb eredményeket elért írókat, rendezőket, stb. Tiszteletlenség... Természetesen lehet ezt csinálni, csak lehet, hogy kissé jobban át kellene gondolni!

Leszúrhattok, leszidhattok, de ez szerintem egyfajta ki nem mondott viselkedési norma! De persze a tetszést, illetve nem tetszést ki lehet nyilvánítani, csak mutassunk is fel valamit, lehetőleg jobbat, hasznosabbat, nagyobbat, szebbet, s eredményesebbet! [Stop]

Jose Vasquez Vergara · http://cyberpunk.hungarianforum.net/portal.htm 2010.07.28. 20:21:49

@asberoth:

Csá Csumba

Az írásoddal nem feltétlenül értek egyet, inkább úgy kell felfogni, hogy a kritika a fórum törzsgárdáját pontozza, hogy mennyire képesek visszaadni az általuk választott írók vagy sorozatok munkásságát hangulatilag és mennyi segítséget nyújtanak a teljesen kezdő esetleg a világot semennyire sem ismerő játékosok számára a beilleszkedésben és a világ megszeretésében.

asberoth · http://kalandokharca.info 2010.07.28. 20:37:52

Te így értetted, de vajon eredetileg Eralion hogy értette? :D Ez a nem mindegy szerintem, nem pedig az, hogy most a hsz-ek alapján hogyan alakul a pontozási szempontok megfogalmazása, és azok kiértékelései. :D Szerintem érted, amire gondolok...

Eralion · http://frpg.blog.hu 2010.07.28. 20:52:07

Természetesen nem az eredetit pontozom, hanem amit látok, tehát az frpg oldalt. Az ott lévő helyszíneket, a hozzájuk tartozó helyszínleírásokat, stb.

Jose Vasquez Vergara · http://cyberpunk.hungarianforum.net/portal.htm 2010.07.28. 21:05:48

@asberoth:

Csá Csumba

Teljesen mindegy Eralion az elején hogyan is értette azért józan gondolkodással valószínűsíthető, hogy Eralion nem polihisztor nem ismerheti az összes sorozatot és írói munkásságot a felbukkanó fórumos oldal kapcsán és ezért az esetek többségében a világot a fórum megjelenítésén keresztül kritizálhatja. Ha pedig így tesz nem az eredeti alkotókat kritizálja hanem a fórum törzsgárdáját akik több kevesebb sikerrel megpróbálják (már amikor) megjeleníteni kedvenc világukat felhasználva az eredeti alkotók munkásságát.

Amúgy pedig annyira nem aggódnék Eralion miatt mivel különösebb nyűglődés nélkül felvállalta a korát és "előképzettségeit" sőt mondhatni a legelején tisztázta a helyzetet. Valamint nem kezdett el hisztisen csapkodni az első kemény és húsba vágó emailem kapcsán sem szóval nálam két jó pontot már szerzett aztán meglátjuk mit hoz a jövő.

asberoth · http://kalandokharca.info 2010.07.28. 21:32:13

Rendben! Úgy legyen! ;) De tudod, akit csak dicsérünk, az egyszer elbízza magát! :D És én azt szeretném, ha fejlődne! Ha nem állna le, hanem csak úgy szomjazná a tudást! Jó pontot nálam is szerzett hasonlóakkal... Puding próbája az evés! ;) Sok sikert, s ihletet kívánok!

Jose Vasquez Vergara · http://cyberpunk.hungarianforum.net/portal.htm 2010.07.28. 21:48:17

@asberoth:

Csá Csumba

Ígérem jó cyberpunkhoz méltóan résen leszek és ha bekövetkezne az elbizakodás akkor virtuális Arasaka fullborg bakancsok fognak tapodni kicsiny testén megtorlásként :D

Eralion · http://frpg.blog.hu 2010.07.28. 23:21:06

Hú, hát nagyon köszönöm. :D

lawlingson 2010.08.17. 10:51:02

nekem ez alapján az jön le, hogy elsősorban magát az oldalt pontozod nem pedig az ott folyó játékokat.
Ez is egy fontos szempont persze, de anélkül, hogy minimum egy-két hetet játszanál valahol nem biztos hogy az apróságok kiderülnek ilyen típusú játékban, szóval szerintem ezzel csak egy elég elnagyolt képet lehet kapni
süti beállítások módosítása